VODENI VAL IDE PREMA OSIJEKU / Nadležni umiruju: 'Nema opasnosti od poplava'; Čitateljica iz Belišća: 'Nisam baš sigurna, voda je u dvorištima'

Image
Foto: MUP/PIXSELL/Net.hr

Sretna je okolnost i što će se Drava, kada u nedjelju prođe Osijek, preliti u Dunav kojemu je trenutni vodostaj nizak pa će moći primiti ogromnu količinu nadiruće vode

11.8.2023.
18:34
MUP/PIXSELL/Net.hr
VOYO logo

Nakon prolaska kroz Podravinu gdje je za sobom ostavio velike štete, ali srećom bez ljudskih žrtava, vrhunac vodenog vala nabujale Drave prolazi kroz Osječko-baranjsku županiju. Sretna je okolnost i što će se Drava preliti u Dunav kojemu je trenutni vodostaj nizak pa će moći primiti ogromnu količinu nadiruće vode. Izvanredno stanje proglašeno je na području Donjeg Miholjca gdje je vodostaj Drave oko 525 centimetara i zasad nije premašio onaj rekordni otprije 50 godina.

HRT javlja da je nasip kod Donjeg Miholjca ojačan s 20 tisuća vreća s pijeskom. Zasad, kažu u županijskom Stožeru civilne zaštite, nema većih problema ni opasnosti od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belišćanka: 'Nismo dobili vreće s pijeskom'

S tim se ne slaže naša čitateljica iz Belišća koja nam se javila i poslala nam nekoliko fotografija tamošnjeg vikend-naselja na obali Drave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kažu da je sada vodostaj Drave u Belišću 571 centimetar, a ovo je vikend naselje u Belišću koje se ne brani, iako neki ljudi u tim kućama žive i nemaju drugu nekretninu. Kada je 2014. godine bilo najgore, vodostaj je bio 590 centimetara i voda je ušla u kuće više od pola metra. Nitko u ovom dijelu nije dobio vreće s pijeskom, iako je pisano u medijima da su svi dobili. Jučer sam čula kako je direktor Hrvatskih voda lagodno rekao da Slavonci nemaju zašto brinuti i da će sve biti u redu. Nisma baš sigurna'', ispričala nam je ova Belišćanka.

Image
Foto: čitateljica Net.hr-a
Image
Foto: čitateljica Net.hr-a

vikend naselje u Belišću

Image
Foto: čitateljica Net.hr-a
Image
Foto: čitateljica Net.hr-a

vikend naselje u Belišću pod vodom

'Izvanredno stanje trajat će oko dva dana'

Inače, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević kazao je za HRT kako očekuje da će izvanredno stanje trajati oko dva dana, dok se vodostaj ne stabilizira. Dodao je da se u skladu s kretanjem vodenog vala težište aktivnosti operativnih i dežurnih snaga usmjerava nizvodno prema Belišću, Petrijevcima i Osijeku te do samog Dunava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osijeku se vrhunac vodenog vala očekuje u nedjelju i pretpostavlja se da će razina Drave dosegnuti onu iz 2014. godine.

Kako javlja Radio Osijek, uz tok Drave zasad nema većih problema niti opasnosti od poplava, ali uz napomenu da je ponašanje rijeke nepredvidivo, a visoki vodostaj stalna potencijalna opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL
Image
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

U Osijeku se vrh vodenog vala očekuje u nedjelju

Drava u Osijeku dosegla 358 centimetara

Vodeni val stigao je do Osječko-baranjske županije i grada Osijeka gdje je danas u 17 sati izmjeren vodostaj od plus 358 centimetara, što je 8 centimetara iznad granice kad se proglašavaju redovne mjere obrane od poplava, javlja portal SiB.

Image
Foto: Ivica Benić/SiB.hr
Image
Foto: Ivica Benić/SiB.hr

Drava se u Osijeku danas počela prelijevati na šetnicu na lijevoj obali

Vrhunac vodostaja u Osijeku se očekuje tijekom subote prijepodneva, narast bi mogla do 470 cm prema najavama. Kako se vdi na fotografijama iz Osijeka, Drava se već počela prelijevati na šetnicu na lijevoj obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Benić/SiB.hr
Image
Foto: Ivica Benić/SiB.hr

Drava se u Osijeku počela prelijevati na šetnicu na lijevoj obali

Angažirano još 200 ljudi

''Vodeni val je jučer (četvrtak) ušao na područje Osječko-baranjske županije. Pod stručnim vodstvom Hrvatskih voda, kojima zahvaljujem na kvalitetnom i kontinuiranom djelovanju u aktualnim događanjima, poduzimali smo koordinirane aktivnosti obrane od poplave. Naravno, sve operativne snage Osječko-baranjske županije su u punoj pripravnosti i spremne za intervencije. Tako smo, između ostalog, jučer poslijepodne i tijekom noći angažirali oko 200 ljudi, kojima također zahvaljujem, kako bi intervenirali na ojačanju nasipa kod Donjeg Miholjca'', izjavio je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Mato Lukić.

I on kaže kako idućih dana ne očekuje veće probleme i intervencije u praćenju vodenog vala prema Osijeku i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Direktor Hrvatskih voda za RTL Danas: Evo kada Slavonci mogu očekivativrhunac vodenog vala

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo