'NADAMO SE OŽIVLJAVANJU TRŽIŠTA KAPITALA': / Zastupnici podržali jedan od najkompliciranijih zakona

Image

'Mimo burze i tržišta kapitala koje ima stroga pravila odvija se 10 puta više prometa dionicama', kazao je SDP-ovac Boris Lalovac izrazivši nadu da će se to promijeniti s izmjenama zakona

26.5.2021.
12:52
VOYO logo

Izmjene Zakona o tržištu kapitala koji se mijenja radi daljnjeg usklađivanja hrvatskog regulatornog okvira s pravnom stečevinom Europske unije podržali su u srijedu u Saboru i vladajući i oporba izrazivši nadu u oživljavanje tržišta kapitala.

Riječ je o jednom o najkompliciranijih zakona koji sublimira kakvo tržište kapitala Europa želi, kazao je Boris Lalovac (Klub zastupnika SDP-a) upozorivši da je hrvatsko tržište kapitala daleko manje razvijeno od europskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mimo burze mnogo veći promet dionicama

"Tržište kapitala u Hrvatskoj iznosi 276 milijardi kuna iznosi, 140 se odnosi na dionice a 130 na obveznice, promet Zagrebačke burze je godišnje oko 3 milijardi kuna, dok je promet mimo burze na OTC tržištu 27 milijardi kuna", rekao je Lalovac. "To nam govorio da se mimo burze i tržišta kapitala koje ima stroga pravila odvija 10 puta više prometa dionicama ”, dodao je Lalovac izrazivši nadu da će se to promijeniti.

Grozdana Perić (Klub zastupnika HDZ-a) smatra bolji nadzor i regulacija omogućiti će daljnji razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj. Upozorila je međutim da je covid krizu dovela do odljeva sredstava iz investicijskih fondova i vrijednost neto imovine investicijskih fondova smanjila za preko 35 posto odnosno 8 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka burza u pandemiji pala 35 posto

Upravo je i to je jedan od razloga zakonskih izmjena, poručio je državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj koji je zastupnicima predstavio zakonske izmjene.

"Ako gledamo samo Zagrebačku burzu , ona je prošle godine u vrijeme pandemije pala preko 35 posto, s 2000 na 1300 baznih bodova”, rekao je Čuraj istaknuvši kako prostora za poboljšanja ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo