Nadajmo se samo da Karamarko nije lud

Kad će više ovaj narod izaći na ulice? Što se u ovoj državi treba dogoditi da se 'radništvo i seljaštvo' pobuni?

10.5.2012.
10:03
VOYO logo

Ovakva pitanja čujem na svakoj drugoj kavi ili prosvjedu. Mislim na one zagrebačke prosvjede, najčešće subotom, na kojima se, ako je lijepo vrijeme, okupi par stotina ljudi koji se pitaju: "Šta je ovom narodu? Zašto ne prosvjeduje protiv ove neoliberalne gamadi?" Frustracije u društvu rastu, broj nezaposlenih nikad nije bio veći, najavljuju se novi i novi otkazi, a od nekih ozbiljnijih prosvjeda ni "p".

Tu se redovno prisjetim prosvjeda radnika Brodosplita iz rujna 2010., koji je završio Thompsonovim pjesmama i sjebem se. Nekako se bojim da bi se narod mogao dogoditi zdesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infrastruktura

Ako se u Hrvatskoj i pojave neka ozbiljnija "događanja naroda", njih će pokrenuti onaj tko ima izgrađenu infrastrukturu za taj tip akcija. Tako se vraćamo u devedesete, u kojima se ta infrastruktura gradila. Kako je to izgledalo u okolici Splita? U svakom mjestu s više od sto duša, osnovana je podružnica HDZ-a, često od bivših članova Partije i pridruženih Hrvatina. Zatim je obnovljena crkva, a uz nju se, često, gradila i nova župna kuća s društvenim prostorijama (od donacija vjernika, naravno, koje su se čitale s oltara), koja je uskoro postajala središte društvenog života mjesta. Kasnije je svako mjesto dobilo i braniteljsku udrugu.

Ta infrastruktura, to sveto trojstvo – HDZ, Crkva i branitelji – u svakom od tih mjesta postoji netaknuta i dan-danas, čeka rasplet situacije na višim instancama i instrukcije za daljnji rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak događa tamo, u tim visinama? Kako stvari trenutno stoje, Tomislav Karamarko ima najveće šanse postati novi predsjednik HDZ-a. Čovjek je to kojem se vizija svodi na povratak Tuđmanu, i ništa osim toga, i koji će, barem na retoričkoj razini, voditi HDZ prema desnom radikalizmu. Najviše ga boli, kaže, "što se bojimo reći da smo Hrvati i nacionalisti". A osim ove, HDZ-ove, čovjek ima i policijsku infrastrukturu jer je neposredno pred odlazak s vlasti na strateška mjesta postavio svoje ljude.

Boj protiv 'komunista'

Što će raditi Crkva ako Karamarko "krene u boj s crvenima"? S obzirom da je biskup Komšić trenutnu vlast okarakterizirao kao "odnarođenu i nenarodnu", mislim da tu i nema neke dileme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stvari stoje, za koji mjesec ćemo imati radikalno desni HDZ sa svojom infrastrukturom i Crkvu sa svojom, u još jednom odlučnom boju protiv "komunista". To što trenutna vlast s komunizmom nema nikakve veze – poslali su policiju na radnike – to je nebitno.

Ako ovome dodamo trenutna zbivanja po Europi, gdje radikalne opcije, i one lijeve i one desne, uživaju sve veću podršku naroda, kao i činjenicu da radikalno lijevih opcija u Hrvatskoj nema ili su minorne, pretpostaviti nam je još jedno bujanje desnog radikalizma. Možemo se samo nadati da Karamarko nije toliko lud da napaljuje narod i dernja se po Rivi kao nekad Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad će optimisti reći – nije narod glup, neće još jednom nasjesti na tu retardiranu desničarsku priču. Nije glup, ali je isfrustriran i tako isfrustriran živi u medijskom prostoru kojim dominiraju 24sata i Nova TV. A oni će ga uvijek lakše zabaviti partizanima i ustašama nego gospodarskim temama.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo