svi bijesne / Nacrt Ramljakove nagodbe uzdrmao zagrebačku burzu ali i politička grupiranja: što HNS-u točno smeta u nagodbi?

Pravi test za lex Agrokor, ali i Vladu HDZ-a i HNS-a bit će na ljeto kada ćemo konačno sigurno znati je li lex Agrokor sačuvao radna mjesta i hrvatsko gospodarstvo

22.12.2017.
19:00
VOYO logo

Nacrt nagodbe - dobavljači koji bijesne pred kamerama - pa se nalaze s Izvanrednim povjerenikom i u četiri zida mire - podrhtavanja koja su uzdrmala zagrebačku burzu i zbog kojih su potonule dionice Agrokorovih tvrtki, a netko dobro i zaradio. S druge strane - politička grupiranja. HNS je uz podršku HDZ-u za rušenje Ivice Todorića stigao na vlast, a sada svojim partnerima okreću leđa. 

Nagodba je unijela nemir među dobavljače, ali i na burzu...Agrokorove tvrtke doživjele su slom. Najgore su prošle dionice Zvijezde - na kraju dana cijena im je  35,00 kuna točnije izgubile su 94 posto vrijednosti.. Tisak je pao za 83 posto, Vupik za 75 posto, Ledo 64 posto a jedna dionica Belja danas košta jedva dvije kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planu nagodbe Vladina povjerenika Ante Ramljaka ošto se usprotivio i HDZ-ov najvažniji partner u Vladi.

"Ne možemo podržati prijedlog koji pravi razliku između proizvođača i dobavljača u nagodbi. O tome smo obavijestili svoje partnere u Vladi", kazao je Ivan Vrdoljak (HNS), predsjednik stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pojednostavljenom Ramljakovu planu, vjerovnici boljih agrokorovih tvrtki imali bi i bolje šanse da im se vrati što veći dio duga. Dio dobavljača mudro šuti, a dio prijeti blokadom dostave nove robe.

"Ja bih rekao da će se o toj temi na razini - kako je rekao povjerenik i dobavljači - sigurno još voditi razgovora", kazao je  Zdravko Marić, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći vjerovnik, ruska Sberbanka, prvi put od početka krize šalje umirujuće poruke. Poručuju da su imali seriju konstruktivnih pregovora i da se njihove tražbine više ne ignoriraju.

"U zadnje vrijeme svjedočimo promjeni takve situacije, pa smo u skladu s tim i mi spremi omekšati svoju poziciju kako bi postala više lojalna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vrijeme odmiče, sve se više strahuje da je lex Agrokor bio tek odgađanje gospodarskog kolapsa. Zato HNS - koji je HDZ-u i omogućio provedbu izvanredne uprave Agrokora - podsjeća: "Cilj i svrha ovog zakona je bila zaštita domaćeg gospodarstva - nagodbe trebaju omogućiti isto to", kazao je Vrdoljak.

Stav novog-starog šefa HNS-a zvuči kao upozorenje Vladi i povjereniku Ramljaku. No, HDZ-ovci ne brinu za koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne očekujem nikakve trzavice jer postoji kvalitetan dijalog među partnerima i ono što je jučer prezentirano nije prezentirao drugi koalicijski partner nego uprava koncerna i naći će se zajedničko rješenje", kazao je Davor Božinović (HDZ), ministar unutarnjih poslova.

A HNS-ov potpredsjednik Vlade nekoliko puta je pokušao izbjeći pitanje: što HNS-u točno smeta u Ramljakovoj nagodbi. "Razgovaramo u Vladi i razgovarat ćemo u Vladi, a ne preko medija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na pitanje je li lex Agrokor ispunio svoju svrhu kaže: "Nije još ispunio i neće. Rokovi su 30.4. ako se do tada ne postigne nagodba imamo još tri mjeseca. Još nije vrijeme da taj zakon izvrši srž, a ostala su radna mjesta. Ekonomija se nije srušila kao što je mogla", kazao je Predrag Štromar (HNS), potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

Pravi test za lex Agrokor, ali i Vladu HDZ-a i HNS-a bit će na ljeto kada ćemo konačno sigurno znati je li lex Agrokor sačuvao radna mjesta i hrvatsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo