Plitvička jezera / Nacionalni park postao divljina: 'Kamere su zabilježile ne samo medvjede nego vukove i risove'

Zaposlenici užurbano uređuju posjetiteljsku zonu jer Park ponovno otvara vrata 11. svibnja

28.4.2020.
19:07
VOYO logo

Prvog dana proljeća zatvoren je Nacionalni park Plitvička jezera. Sada kad je na vidiku otvaranje, užurbano se uređuju staze kojima su zavladale divlje životinje.

Nadzorne kamere snimile su ih, a mi vam donosimo rijetko viđene trenutke u dijelu Parka koji je inače rezerviran za turiste. Sada je opet postao divljina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za snimljenog risa ne znamo je li se doselio u sklopu međunarodnog projekta očuvanja te vrste ili je riječ o čistokrvnom hrvatskom risu.

Na glavnom vidikovcu koji gleda na raskošni Veliki slap umjesto proljetne vreve nema  nikoga. Pust je i 21 kilometar plitvičkih staza po kojima sada kamere Parka snimaju divlje životinje koje već više od mjesec dana ne moraju izbjegavati ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, najvjerojatnije se šetaju. Ali, naše nadzorne kamere zabilježile su ne samo medvjede nego i vukove i risove, čije je, ponavljamo još jednom, ovo stanište i životinje sad dolaze na svoje. Takva kretanja nisu zabilježena dok su posjetitelji u zoni posjećivanja", rekao je Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera.

U manje od mjesec i pol priroda je zaboravila na ljude i odmorila se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tratinčice i trava dokaz su da je priroda potpuno preuzela Park jer su izrasle na stazi na kojoj bi inače samo kroz travanj prošlo 100.000 ljudi.

Ali, zaposlenici užurbano uređuju posjetiteljsku zonu jer Park opet otvara vrata 11. svibnja. Radit će oba ulaza, ali će se prilagoditi smjerovi kretanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljamo o tome da uvedemo posebno obilazak Gornjih jezera, posebno obilazak Donjih jezera zbog toga što vlakovi neće biti barem u prvo vrijeme u funkciji, ali ćemo angažirati brodove da voze na ovim kraćim linijama", kaže Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera.

Zbog pravila o socijalnoj distanci restorani se neće otvarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za početak će raditi samo kiosci s brzom hranom. Takva je preporuka Stožera, dakle da nema velikog kretanja u zatvorenim prostorima. Nažalost, ove godine sezonce nećemo angažirati. Morat ćemo se i zbog smanjenog broja posjetitelja i zbog većeg ograničenja snaći s postojećim kadrovima", rekao je Kovačević.

Zbog zatvaranja Parka računa se da je izgubljeno oko 10 milijuna kuna prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nestrpljivo čekamo nove posjetitelje kojih, vjerujemo i usuđujemo se reći, neće manjkati u ovoj 2020., odnosno 2021. godini", poručio je Borčić.

A otvaranje kreće s cijenom ulaznice od 50 kuna za odrasle osobe u promotjednu "Proljeće na Plitvičkim jezerima" koji se ove godine produljuje dok traju epidemiološka ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo