NACIONAL: / BANDIĆ DAJE OSTAVKU I IDE NA PREDSJEDNIČKE IZBORE! Zamjenici prepušta Zagreb da bi se borio za Pantovčak

Image
Foto: Pixsell

Bandić bi u slučaju neuspjeha na izborima trebao podržati Kolindu Grabar-Kitarović, a nakon toga ojačati stranku te postati ključni koalicijski partner u budućoj HDZ-ovoj vladi

10.9.2019.
8:28
Pixsell
VOYO logo

Nacional u svom novom broju, koji je od danas na kioscima, ekskluzivno donosi informaciju o tome kako je izgledna jedna od najvećih političkih rošada na ovim prostorima. Naime, njihovim je novinarima visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a potvrdio kako će Milan Bandić dati ostavku na mjesto gradonačelnika Zagreba kako bi ušao u utrku za predsjednika države.

Nagovještaj je to "rujanskog iznenađenja" kojie je Bandić zazvao na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Kninu. Tada je zazivao Tuđmana i rekao kako će "nešto reći potkraj rujna, a nakon toga neće ništa biti isto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆ ZAZIVA 'NOVOG TUĐMANA' I UVIJENO NAJAVLJUJE PREDSJEDNIČKU KANDIDATURU: /

'Treba nam čovjek koji će lupiti šakom o stol'

Image
BANDIĆ ZAZIVA 'NOVOG TUĐMANA' I UVIJENO NAJAVLJUJE PREDSJEDNIČKU KANDIDATURU: /

'Treba nam čovjek koji će lupiti šakom o stol'

Kompleksna politička operacija

Ostavka na mjesto zagrebačkog gradonačelnika, tvrde u Nacionalu, zamišljena je kao prvi korak u mnogo kompleksnijoj političkoj operaciji. Naime, u slučaju da ne uspije na izborima, Bandić bi mogao stati na stranu sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon toga bi trebao "zbrojiti žetončiće" i ojačati stranku kako bi postao ključni koalicijski partner u budućoj HDZ-ovoj vladi.

Upravo bi ga predsjednički izbori trebali pripremiti za one parlamentarne, u kojima, tvrdi Nacionalov izvor, želi biti ključan faktor formiranja vlasti, a razmišlja i o ministarskoj fotelji. Nacional piše kako nije isključeno ni da Bandić pokuša formirati vladu i s nekom drugom strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da Bandić uđe u predsjedničku utrku, na upražnjeno mjesto u Zagrebu trebala bi sjesti njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. No, on bi i dalje vukao sve konce u metropoli u kojoj neće biti izvanrednih lokalnih izbora, jer je već prošlo više od polovice aktualnog mandata.

Cilj koji Bandić namjerava postići ovim manevrom je osiguravanje dovoljno utjecaja koji bi mu trebao osigurati mir oko postupanja DORH-a i policije. Bandić je pod sve većim pritiskom zbog izmjena GUP-a i projekta "Zagreb na Savi", pa se čini da je "udario glavom u zid te bi odstupanje s gradonačelničke funkcije moglo poslužiti kao prihvatljivi uzmak iz te situacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio na predsjedničkim izborima

Ovo bi bio drugi put da se Bandić kandidira za hrvatskog predsjednika ili kako je govorio 2009., "gradonačelnika Hrvatske". Na tadašnjim izborima je u prvom krugu završio drugi, sa 14,84 posto glasova, odnosno 293.068 glasačkih listića sa zaokruženim njegovim imenom. Ispred njega je bio SDP-ov Ivo Josipović sa 32,43 posto glasova ili 640.594 glasa. Index piše kako je tada Bandić iza sebe ostavio HDZ-ovog Andriju Hebranga i nezavisnog Nadana Vidoševića.

U drugom krugu ga je pobijedio Ivo Josipović s nešto više od 450.000 glasova razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandića su novinari jutros ulovili u Zagrebu te im je on kratko poručio kako ne zna što mediji pišu, ali zna što će se dogoditi potkraj rujna, ne precizirajući o čemu se radi.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo