NACIJA NA SEDATIVIMA: / Čak 10 posto Hrvata svakodnevno uzima lijekove za smirenje, godišnje se na njih potroši vrtoglavi iznos

Image
Foto: Thinkstock

Prema dostupnim podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za 2017.

5.3.2019.
21:03
Thinkstock
VOYO logo

Potrošnja lijekova koji utječu na živčani sustav iz godine u godinu u Hrvatskoj raste, a među njima su i lijekovi za smirenje i spavanje, odnosno sedativi. Podaci govore da približno 10 posto građana svakodnevno uzima neki od lijekova za smirenje.

Kolika je potrošnja tih lijekova dodatno govori i podatak da Hrvati godišnje potroše gotovo 90 milijuna kuna na pet najviše korištenih sedativa, dok ukupan iznos potrošnje na lijekove koji utječu na živčani sustav iznosi 834 milijuna kuna, ali u to je uračunat čitav niz lijekova za shizofreniju i druge duševne bolesti, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TROŠIMO SVE VIŠE LIJEKOVA BEZ RECEPATA: /

Hrvati godišnje u ljekarnama ostave pola milijarde kuna, najviše na dvije vrste

Image
TROŠIMO SVE VIŠE LIJEKOVA BEZ RECEPATA: /

Hrvati godišnje u ljekarnama ostave pola milijarde kuna, najviše na dvije vrste

Diazepam i Xanax su najpopularniji

Prema dostupnim podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za 2017. godinu, na diazepam je potrošeno 36 milijuna kuna, dok je drugi "najomiljeniji" takav lijek Xanax na koji je 2017. ukupno potrošeno 26 milijuna kuna. Ta dva lijeka su 2017. godine bila na petom, odnosno devetom mjestu najviše korištenih lijekova općenito. Riječ je o anksioliticima koji smanjuju napetost i uznemirenost, a prema podacima HALMED-a, svaki je dan 76 ljudi na njih tisuću u Hrvatskoj uzimalo neki od tih lijekova, piše Večernji list.

"Nemamo službene usporedbe sa susjednim zemljama, no Svjetska zdravstvena organizacija analizirala je potrošnju lijekova i gotovo sve zemlje u tranziciji pokazuju trend povećanja potrošnje lijekova za smirenje. HALMED po svojoj zakonskoj obavezi svake godine objavljuje potrošnju lijekova po dnevnim dozama lijeka na 1000 stanovnika i financijsku potrošnju po generičkom nazivu lijeka. Tako smo, primjerice, na diazepam u 2015. godini potrošili 31,547.719 kuna. Za isti smo lijek u 2016. potrošili 33,225.284 kune, a u 2017. 36,069.573 kune. Sličan trend rasta pokazuje i vrijednost dnevnih doza koje su pacijentima propisane", kaže Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pet godina potrošnja sedativa narasla za 8 posto

Po njenim riječima, gotovo svi ti lijekovi nalaze se na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a usto postoje i registrirani biljni lijekovi te dodaci prehrani koji djeluju kao pomoć pacijentima koji imaju problema sa snom ili anksioznošću. Među tim biljnim sedativima ključna tvar koja dominira jest valerijana, a na lijekove čiji je glavni sastojak ta biljka, prema podacima HALMED-a, u 2017. godini u Hrvatskoj je potrošeno 3,36 milijuna kuna.

U razdoblju od 2013. do 2017. godine, količinski i u financijskom smislu, za 8 posto rasla je i potrošnja hipnotika i sedativa. Većina je uzimala lijekove čija je djelatna tvar zolpidem, poput lijeka Salval, za koje se smatra da imaju manje nuspojava, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, podaci govore kako je najveća potrošnja anksiolitika u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje je čak dvostruko veća nego u Istarskoj županiji, gdje je potrošnja istih najniža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo