NAČELNIK GRADA KOJI JE BIO SIMBOL DIVLJE GRADNJE VIKENDICA: / 'Porez na nekretnine je dobra stvar'

Image

Rasprava o porezu na nekretnine traje i nakon odgode njegova uvođenja. Dok se većina protivi uvođenju poreza na nekretnine, načelnik općine Vir smatra to dobrim potezom za unapređenje.

20.8.2017.
15:30
VOYO logo

Kristijan Kapović jedan je od rijetkih načelnika i gradonačelnika koji se ne protivi uvođenju poreza na nekretnine. Tvrdi da je upravo to dobar put prema boljem razvoju općina i gradova, ali i cijele države. Kaže da već intenzivno radi na pripremi za uvođenja poreza na nekretnine, a građani su obaviješteni da moraju ispuniti obrasce.

Image
POREZ NA NEKRETNINE JE ODGOĐEN, ALI OBRASCI LJUDIMA I DALJE STIŽU NA KUĆNE ADRESE: /

'Građani su zbunjeni, recite im što da rade'

Image
POREZ NA NEKRETNINE JE ODGOĐEN, ALI OBRASCI LJUDIMA I DALJE STIŽU NA KUĆNE ADRESE: /

'Građani su zbunjeni, recite im što da rade'

'Napokon će se uvesti red u financije'

'Smatram da je to dobra stvar. Napokon će se uvesti red u financije. Svi pokazatelji govore da porez na nekretnine neće povećati iznos koji se plaća za komunalnu naknadu. Tko će plaćati više? Plaćat će oni koji imaju više nekretnina, a oni to plaćaju i danas ako su bili odgovorni građani Republike Hrvatske. Ako netko ima tri kuće, za jednu plaća komunalne naknade a druge dvije plaća kao za kuće za odmor, odnosno porez na kuću za odmor', rekao je Kapović za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da Vir nije u problemima jer ima riješene zemljišne knjige i sva su vlasništva, kaže, čista, a uvođenje poreza na nekretnine olakšat će financijsko upravljanje novcem kroz proračun. Kada se komunalna naknada pretvori u porez, ulaganja mogu biti šira nego sada i novac će se transferirati tamo gdje je najpotrebniji, smatra načelnik općine Vir.

'Komunalne prihode ne možete koristiti u gradnju vrtića ili škola, to je protuzakonito. Dok novcem dobivenim od poreza na nekretnine možete. Znači, zamjenom naziva prikupljeni novac možete trošiti u gradnju ili rekonstrukciju vrtića i škola. Uvođenje poreza na nekretnine olakšat će upravljanje javnim novcem', kaže Kapović, a na kritike oko uvođenja poreza na nekretnine kaže da se digla prevelika buka i da se na tome skupljaju politički poeni dok javnost nije informirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani nemaju primjedbi, vikendaši jako nezadovoljni

Kapović na Viru planira vlasnike jedne nekretnine oporezivati iznosom jednakim komunalnoj naknadi, a vlasnici druge nekretnine plaćat će tarifu u iznosu sadašnjeg poreza na vikendice. Razlika je samo u tome kako će se to zvati, tvrdi načelnik i dodaje da praksa plaćanja takvog poreza postoji u svim razvijenijim zemljama.

Oni koji na Viru žive ne bune se, ali vlasnici vikendica nisu zadovoljni jer izdataka već imaju puno, a porez na nekretnine samo im uzima iz džepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je harač i pljačka', rekao je jedan od njih za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo