NA SVEUČILIŠTU SJEVER I VELEUČILIŠTU 'LAVOSLAV RUŽIČKA' POSEBNE UPISNE KVOTE ZA NACIONALNU MANJINU I ISELJENIŠTVO: / Sufinancirat će ih Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Image
Foto: Pixsell

Ta se kvota odnosi na pripadnike hrvatske manjine u Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj,

9.9.2019.
12:48
Pixsell
VOYO logo

U jesenskom upisnom roku osigurana je posebna upisna kvota za hrvatsku nacionalnu manjinu i iseljeništvo i na Sveučilištu Sjever i Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, izvijestio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Sveučilište Sjever odobrilo je 42 mjesta za te studente. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će sufinanciranje troškova studiranja za trajanja upisanog studijskog programa za studente koji u nadolazećoj akademskoj godini prvi puta upišu prvu godinu studija u kvoti redovitih studenata na Sveučilištu Sjever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dva studenta iz dijaspore moći će upisati pet studijskih programa na preddiplomskim studijima u Koprivnici (Medijski dizajn, Komunikologija, mediji i novinarstvo, Poslovanje i menadžment, Logistika i mobilnost, Prehrambena tehnologija) i osam u Varaždinu (Elektrotehnika, Multimedija, oblikovanje i primjena, Proizvodno strojarstvo, Logistika i mobilnost, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Mehatronika, Fizioterapija) te po četiri programa na diplomskim studijima u Koprivnici (Medijski dizajn, Novinarstvo, Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša, Održiva mobilnost i logistika) i u Varaždinu (Multimedija, Strojarstvo, Graditeljstvo i Sestrinstvo – menadžment u sestrinstvu).

Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru osiguralo je 40 mjesta za Hrvate izvan Hrvatske, po 10 na preddiplomskim stručnim studijima trgovine, fizioterapije i Upravnom studiju te deset na diplomskom stručnom studiju Preventivne fizioterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna upisna kvota uvedena 2018.

Projekt posebne upisne kvote za Hrvate iz dijaspore nastao je prošle godine temeljem Sporazuma o suradnji između Središnjeg ureda i Sveučilišta u Zagrebu, a od ove akademske godine i sa svim ostalim sveučilištima u Hrvatskoj.

Putem te kvote ove se godine na Sveučilište u Zagrebu moglo upisati 202 studenta, 15 manje nego lani. Ta se kvota odnosi na pripadnike hrvatske manjine u Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj te na Hrvate iseljene u prekomorske i europske države i njihove potomke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj manjini, odnosno iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

S obzirom na brojnost hrvatskog iseljeništva i činjenicu da su mladi u dijaspori zainteresirani za studij u Hrvatskoj, Agencija za znanost i visoko obrazovanje izradila je videospot "Zašto studirati u Hrvatskoj?", u hrvatskoj i engleskoj inačici, a dostupan je na mrežnim stranicama Agencije te na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Videozapis prikazuje ponudu Hrvatske kao visokoškolske destinacije s 10 sveučilišta, 17 veleučilišta, 20 visokih škola i oko 165 tisuća studenata, navodi Ured.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo