nova provokacija / Na stotu obljetnicu okupacije: Fašisti koji slave D'Annunzija u Rijeci razvili talijansku zastavu

Talijansku zastavu ispred Guvernerove palače su uklonili policajci, koji su reagirali odmah po dojavi

12.9.2019.
12:04
VOYO logo

Stotu obljetnicu talijanske okupacije Rijeke, grupa talijanskih neofašista odlučila je proslaviti tako da je ispred bivše Guvernerove palače razvila trobojnicu Kraljevine Italije - države u čije je ime fašist Gabriele D'Annunzio okupirao grad 1919. godine, piše Il Giornale.

''Danas, točno sto godina nakon okupacije Rijeke, željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji ne odustaju. Željeli smo dokazati da i dalje postoje Talijani koji su na raspolaganju, čije interese ne zastupa marionetska vlada. Trebamo vladu koja je spremna braniti svoje granice i interese vlastitoga naroda, umjesto da olakšava put okupatorima. Trebamo vladu koja poznaje ljepotu hrabrosti i digniteta. Upravo zato, naša je grupacija odlučila razviti talijansku trobojnicu ispred Guvernerove palače u Rijeci'', objašnjava jedan od članova grupe Gli Idraulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naš cilj nije buđenje zastarjelog oblika tvrdog nacionalizma, već bismo željeli svoje sugrađane podsjetiti na nostalgičan sentiment bitaka koje su se odvijale u međuratnom periodu. Željeli bismo svoje sugrađane podsjetiti na tko tko smo, odakle dolazimo i što sve možemo postići kao narod. Jučerašnja vlada Nittija, kao i današnja vlada Giuseppea Contea, zastupaju interese samo financijskih skupina. Nikada nije bilo važnije prisjetiti se djela velikana poput D'Annunzija, Kellera, Marinettija, De Mabrise i mnogih drugih čija imena nisu toliko poznata, a koji su svojim junačkim djelima zaslužni za događaje 12. rujna 1919. godine'', dodaju, citirajući poeziju Gabrielea D'Annunzija kojom upozoravaju da su ''spremni ustati sami protiv cijeloga svijeta''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastavu su uklonili policajci, koji su reagirali odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej, ništa nisu vidjeli.

''Dojavu o zastavi na Guvernerovoj palači zaprimljena je u 6.45 ujutro i na mjesto događaj odmah su izašli policijski službenici. Radi se o povijesnoj zastavi Kraljevne Italije, a ne o aktualnoj talijanskoj zastavi, koja je djelomično bila na ogradi, a djelomično na tlu'', rekli su iz policije za Jutarnji list i dodali da su pronađeni i drugi sadržaji, propagadni leci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan okupirao Rijeku

Gabriele D’Annunzio, valja naglasiti, Rijeku je zauzeo baš na današnji dan 1919. godine, a on i njegovi legionari iz Rijeke su se povukli u siječnju 1921. godine.

Talijanska okupacija završila je tek kapitulacijom Italije u II Svjetskom ratu. Rijeku su konačno zauzele i Hrvatskoj je pripojile partizanske jedinice pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme svog boravka u Rijeci, valja naglasiti, D’Annunzio je za svoju rezidenciju odabrao upravo Guvernerovu palaču, s čijeg balkona je držao svoje govore. Zbog toga je Guvernerova palača i izabrana kao idealno mjesto sinoćnje provokacije.  

D'Annunzia u Italiji i danas slave one političke snage koje Rijeku smatraju otetim dijelom Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dižu mu još jedan spomenik

Povodom današnje obljetnice okupacije, u zgradi riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja otvara izložba prigodna imena 'D’Annunzijeva mučenica' čija je tematika šestomjesečna vladavna D’Annunzija.

S druge strane, u Trstu se D'Annuziju planira podići spomenik, koji će zajedno s prigodnom izložbom  njegovih osobnih stvari koštao oko 340 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo