UPALJEN METEOALARM / Meteorolozi najavili naglu promjenu, nevrijeme stiže u dijelove Hrvatske: Pljuskovi s grmljavinom, a moguća je i tuča!

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell

U poslijepodnevnim satima je u sjeverozapadnim područjima moguće grmljavinsko nevrijeme, zbog čega je na snazi žuti meteoalarm

13.6.2022.
7:45
Slaven Branislav Babic/Pixsell
VOYO logo

Dani povoljnog vremena nastavit će se i u ponedjeljak, no samo do poslijepodneva kada u pojedinim krajevima Hrvatske postoji mogućnost izraženijeg nevremena.

"U nastavku dana, osobito poslijepodne, treba računati na porast naoblake sa sjeverozapada, pri čemu u sjeverozapadnim područjima najprije treba računati na mogućnost lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Na snazi je upozorenje na moguće nevrijeme putem sustava Meteoalarm za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju. Navečer pljuskova može biti i na istoku zemlje. I tijekom noći na utorak lokalno još u unutrašnjosti može biti nestabilnosti, prije svega u gorju", tvrdi meteorologinja N1, Tea Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: DHMZ

Žuti meteoalarm DHMZ-a označava potencijalno opasno vrijeme. Meteorolozi upozoravaju da kod grmljavinskog nevremena treba prekinuti sve aktivnosti na otvorenom, naročito u izloženim područjima, poput planina i šuma. Uz to, moguća je i tuča. S druge strane, zbog jakog vjetra u opasnosti mogu biti neiskusni moreplovci, ali i manja plovila.

Nepogoda sa sjeverozapada

ponedjeljak će u istočnim hrvatskim krajevima prevladavati sunčano. Potkraj dana i u noći uz jači razvoj oblaka mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u zapadnoj Slavoniji. Najniža temperatura između 13 i 15 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo toplo, ponegdje i vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana prevladavat će sunčano. Poslijepodne i navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka, ponajprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju te uz granicu sa Slovenijom mogući su pljuskovi i grmljavina, koji lokalno mogu biti izraženiji.

Image
Foto: HRT

Vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, lokalno izraženije, postoji u drugom dijelu dana i u gorskim krajevima, ponajprije u Gorskom kotaru. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Vjetar slab, uz pljuskove lokalno pojačan. Na Jadranu ujutro umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak, a navečer i osobito u noći na utorak uz obalu će bura jačati. Bit će vrlo toplo, na moru nerijetko i vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunčano i u Dalmaciji, a uglavnom u unutrašnjosti poslijepodne umjeren razvoj oblaka. U noći i ujutro uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora. Najniža temperatura između 20 i 23 °C, u zaobalju oko 18 °C, a najviša dnevna između 29 i 31 °C.

Vrlo toplo i vruće bit će i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme. Nakon jutarnje bure zapuhat će vjetar s mora, uglavnom zapadni i sjeverozapadni. More malo do umjereno valovito, temperature između 21 i 24 °C, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smirivanje u nastavku tjedna

"U nastavku tjedna na kopnu će prevladavati sunčano uz umjeren razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima. Temperatura zraka postupno će rasti. Na Jadranu pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro uz slab do umjeren vjetar, ujutro buru, danju maestral. Ipak, u prvom dijelu utorka još valja računati na umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Danju će biti vrlo toplo i vruće, prognozirala je Plačko Vršnak.

Zbog jake bure je i u utorak upaljen žuti meteoalarm. Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, javlja HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo