to bi bilo fantastično! / Na Sljeme, na Sljeme! Tomašević: ‘Razmišljamo da žičara bude besplatna za građane’

Image
Foto: Robert Anić/Goran Stanzl/Pixsell

U cilju smanjenja dotoka automobila na Sljeme razmatra mogućnost da žičara, ubuduće bude besplatna za građane Zagreba te da se njeni troškovi u stopostotnom iznosu subvencioniraju iz proračuna. Naveo je i da je nužno da Sljeme profunkcionira kao destinacija koja ima sadržaje, a ne samo da ima novu žičaru.

24.10.2023.
13:03
Robert Anić/Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet obilježili su završetak radova na obnovi Sljemenske ceste te su održali redovnu konferenciju za medije.

Na početku je gradonačelnik kazao kako je završen projekt koji se čekao desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je 13 nogometnih igrališta asfalta, što je povijesna obnova. Još se neke prometne signalizacije završavaju te još jedna etapa Sljemenske ceste koja ide po platou Sljemena te će to brzo biti sređeno", kazao je te dodao kako se radi i na dodatnim sadržajima na Sljemenu i za djecu i obitelji.

Tomašević je najavio i da je stiglo pozitivno mišljenje Ministarstva prometa i graditeljstva da se sljemenska žičara proglasi komunalnom infrastrukturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ranije sam rekao da će Grad pokriti kapitalne troškove žičare i da se kroz cijene karata neće moći pokriti ni 50 posto operativnih troškova. Ali da bi pokrili operativne troškove bilo je potrebno proglasiti žičaru komunalnom infrastrukturom, što ćemo napraviti na Skupštini u prosincu. Trenutno je odluka u javnom savjetovanju", istaknuo je Tomašević.

Kazao je da se u cilju smanjenja dotoka automobila na Sljeme razmatra mogućnost da žičara, ubuduće bude besplatna za građane Zagreba te da se njeni troškovi u stopostotnom iznosu subvencioniraju iz proračuna. Naveo je i da je nužno da Sljeme profunkcionira kao destinacija koja ima sadržaje, a ne samo da ima novu žičaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola žutih vrećica i kažnjavanje onih koji ih pune miješanim otpadom

Tomašević je najavio povećanu kontrolu sadržaja žutih vrećica i kažnjavanje onih građana koji tu vrećicu umjesto s otpadom od plastike, za što je namijenjena, pune miješanim otpadom koji se treba stavljati u kupljene plave ZG vrećice. 

"S obzirom na to da kroz komunalne redare i zaposlenike Čistoće kontroliramo koriste li se plave vrećice za miješani otpad, tako ćemo kontrolirati više žute vrećice odnosno tamo gdje vidimo da nije stvar u neznanju ili neopreznosti nego da je cijela žuta vrećica de facto miješani otpad  i to ćemo kažnjavati", najavio je Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je rekao i da u ugovoru Grada s tvrtkom C.I.O.S. koja zbrinjava plastični otpad, stoji da ta tvrtka te nečistoće iz žutih vrećica izdvaja i to im se plaća. 

Podsjetio je da je žute vrećice za odvajanje plastike uvela bivša gradska vlast te da je i tada isto tako bilo svega u u njima, a ne samo plastike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče samog sustava on je definiran zakonom jer je varijabilni dio određen i fiksni dio i po varijabilnom dijelu se građane stimulira da što više odvajaju. Sad je samo pitanje tehnologije jesu li to plave vrećice ili neki drugi sustavi. Međutim, budući da se sad građane stimulira financijski u cijeloj Hrvatskoj da što više odvajaju, neki i u Zagrebu i u drugim gradovima pokušavaju to zaobići na način da onda u plastiku stavljaju miješani otpad", rekao je Tomašević.  

Pogledajte video: Prva godina plavih vrećica i prepunih kontejnera: Je li Tomaševićev model uspio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo