PLENKOVIĆ O EPIDEMIJI: / 'Situacija je vrlo ozbiljna, imamo paket novih mjera'; Vlada iznijela i detalje novog Ovršnog zakona

Image
Foto: screenshot

Sjednica Vlade Republike Hrvatske počela je u 8 sati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici

19.11.2020.
7:46
screenshot
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković uvodno je govorio o Danu sjećanja koji je jučer obilježen u Vukovaru. Podsjetio je na koje je sve načine Vlada pomogla Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da je s nama u Vukovaru bio potpredsjednik vlade Boris Milošević, baš kao što je bio s nama u Kninu", rekao je.

Ponovio je da je Vlada za Vukovar u posljednje četiri godine učinila značajne stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poruke koje upućujemo su konzistentne i stalne i drago nam je da vidimo napredak. Naša privrženost da i dalje radimo za grad heroj je tu i bit će u budućnosti", poručio je.

Spomenuo je i kreditnu agenciju Moody's koja je proteklog vikenda podigla kreditni rejting Hrvatske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da smo uz zadržavanje kreditnog rejtinga kod agencija S&P's i Fitch i time napravili jedan vrijedan korak", rekao je.

'Zabrinjavaju nas visoke brojke novozaraženih'

Govoreći o koronavirusu, Plenković je sitaknio da se na tu temu održava danas i sjednica Europskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kontektsu brojeva, jučer i ovih dana, ističemo da je situacija vrlo ozbiljna. U tri zadnja tjedna u listopadu imali smo udvostručenje broja zaraženih svaki tjedan. Posljedna tri tjedna rast se nastavio, ali se bitno usporio. Ovoga tjedna je to 10 posto. Rast nije velik ali zabrinjava što su brojke na dnevnim bazama visoke. Mjere su očito usporile širenje epidemije, no krivulja nije počela padati onako kako bi htjeli. Zbog toga trebamo napraviti dodatne napore kako bi smanjili opterećenje zdravstvenog sustava. Imamo i povećanje broja preminulih. Jučer i prekjučer smo razgovarali kako bi Stožer izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život na način da se smanji širenje epidemije. I dalje je važno da prozračujemo prostorije, ne rukujemo se, nosimo maske. Nemojte organizirati ništa što nije nužno i smanjite druženja. Vremena su zahtjevna, pratimo preporuke i pridržavajmo se", rekao je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže kako je Stožer ovoga tjedna dobio strože mjere za pet županija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremljene su opcije dodatnih mjera na razini cijele zemlje. Prošli tjedan su inspektori izvršili više od 17.000 nadzora ugostiteljskih i sličnih objekata. Izdana su 723 upozorenja i 20 prekršajnih naloga u iznosu od 600.000 kuna."

Kao što je najavljeno na prošloj sjednici Stožera, podsjetio je Božinović, koordinacija Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije i Državnog inspektorata će u sljedećem razdoblju ići sa striktnim mjerama s obzirom na to da su procijenili da je već toliko toga izrečeno kada je u pitanju poštivanje mjera da su sve pravne osobe i građani svjesni mjera kojih bi se trebali držati kako bi se usporilo širenje pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče opreme, u skladištima Ravnateljstva ima oko 12,2 milijuna različitih artikala, što je oko 1300 tona zaštitne opreme koja se redovito izdaje korisnicima te se zanavlja u skladištima.

Salapić: 'Božićnice izuzete od ovrha'

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić u četvrtak je izjavio da su izmjene i dopune Ovršnog zakona upućene u hitnu saborsku proceduru kako bi stupile na snagu 1. prosinca budući da je njima predviđeno izuzimanje božićnica od mogućnosti ovrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama zakona proširujemo krug primanja izuzetih od ovrha, a prije svega mislimo na božićnice te one neće moći biti ovršene, rekao je Salapić nakon sjednice Vlade s koje su u hitnu saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Ovršnog zakona.

Izmjenama se smanjuju i troškovi ovrhe pa će tako, naveo je, trošak ovrhe na primjerice iznos od 100 kuna, koji je do sada iznosio 800 kuna, sada iznositi najviše 350 kuna, budući da se, među inim, ukidaju troškovi pribave potvrde ovršnosti, koja je iznosila 250 kuna plus PDV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Troška se mora platiti, kultura plaćanja mora postojati, ali troškovi (ovrhe) moraju štititi i dostojanstvo dužnika", rekao je Salapić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo