reagirali i iz div grupe / Na rijekama Krki i Orašnici zbog onečišćenja proglašen 1. stupanj ugroženosti voda

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/

Kninski gradonačelnik zatražio sastanak s ministrom Ćorićem

10.4.2019.
16:41
Dusko Jaramaz/PIXSELL/
VOYO logo

Na rijekama Orašnica i Krka kraj Knina na snazi je prvi stupanj ugroženosti voda nakon što se u petak izlila otpadna voda iz industrijske lagune pokraj kninske Tvornice vijaka u vlasništvu DIV grupe, a dok je širenje onečišćenja na Krki u utorak zaustavljeno, još se radi na sanaciji zagađenja Orašnice.

Potvrdio je to Hini u srijedu načelnik kninskog Stožera civilne zaštite Marijo Ćaćić, ističući da je situacija danas značajno bolja, da djelatnici sanacijske tvrtke čupaju raslinje na kojemu se sakupljalo onečišćenje na Orašnici, "no ne znamo kako će se razvijati daljnja situacija s obzirom na najavu kiše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćenje na Orašnici uočeno je još u petak, nakon čega su Hrvatske vode, kako su potvrdili, angažirale tvrtku za sprječavanja njegova širenja.

Hrvatskim vodama naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja

"Nakon inspekcijskog nalaza Službe državne vodopravne inspekcije i proglašenja I. stupnja ugroženosti voda rijeke Orašnice i Krke, Hrvatskim vodama je naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja, što je u tijeku. Putem specijalizirane pravne osobe poduzeti su svi mogući koraci za sprječavanjem daljnjeg širenja onečišćenja postavljanjem plutajućih i upijajućih brana", rekli su iz Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradu Kninu, ali i Stožeru civilne zaštite nalazi inspekcije još su uvijek nepoznati. Međutim, Ćaćić tvrdi kako se u laguni nađeni mazut i toksični teški metali, koji ugrožavaju zdravlje i život ljudi.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić kazao je da je industrijska laguna pokraj Knina izlijevanjem u više navrata onečistila ove rijeke, a ovoga puta na njihovoj površini uočene su uljne mrlje od kojih su neke bile crvenkasto žute boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike lagunu je detektiralo kao ekološku crnu točku, a ona je za vrijeme rata služila za ispuštanje otpadnih voda iz više industrijskih objekata", kazao je Jelić.

Danas se pored lagune nalazi postrojenje kninske Tvornice vijaka u vlasništvu DIV Grupe koja kao pravni sljednik nekadašnje tvrtke TVIK, a koja djelomično snosi odgovornost za sanaciju onečišćenja lagune, ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kninski gradonačelnik zatražio sastanak s ministrom Ćorićem 

"No, kako se radi o značajnoj investiciji koju nitko osim države ne može osigurati, ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću poslao sam molbu za hitnim sastankom", poručio je kninski gradonačelnik.

Tvrdi da se uz pomoć Ministarstva može trajno sanirati crnu točku oko industrijske lagune uz pomoć fondova Europske unije, a prema njegovoj procjeni, za sanaciju je potrebno 300 milijuna kuna. "Za to postoje predviđena sredstva fondova EU, a tako je riješen i problem ekološke crne točke kod Rijeke", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirali i iz DIV grupe

"DIV GRUPA izražava žaljenje zbog incidenta, ali uzrok je mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo Tvik, koji na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost.

Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. Da podsjetimo riječ je o mazutu koji je u laguni završio davno prije nego je DIV GRUPA preuzela Tvik. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su sve posljedice rada tvornice prije rata kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda. Važno je naglasiti da zemljište na kojem se nalaze onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV GRUPA. Od rata, dakle i prije nego je DIV GRUPA kupila imovinu od bivše tvornice Tvik, proizvodni proces se unaprijedio i koristi se pročistač voda.

DIV GRUPA nema potrebe za korištenjem laguna, jer iste nisu dio tehnološkog postupka pročišćavanja otpadnih voda tvornice. DIV GRUPA je dodatno unaprijedila postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIV GRUPA je putem Operativnog plana uključena u Državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja te u slučaju onečišćenja prema istom redovito i postupa.

U slučaju predmetnog izlijevanja, odnosno onečišćenja rijeke Orašnice u Kninu, DIV GRUPA je postupila prema obvezama iz plana. Na teren je izašla i inspekcija koja je nalazom utvrdila da DIV GRUPA ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i ne saniranih laguna. Nadalje, proglasili su I.stupanj onečišćenja voda te su postupak sprječavanja širenja i otklanjanja posljedica prebacili na specijaliziranu tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, još jednom žalimo zbog incidenta, ali na njega nismo ni na koji način utjecali, niti smo to mogli. DIV GRUPA posluje u Kninu, zapošljava i pomaže stanovništvo u raznim društvenim aktivnostima. Nama je apsolutno u cilju da imamo čistu i zdravu okolinu i u tom smislu činimo sve što je u našoj moći da unaprijedimo život u Kninu", poručuju iz DIV grupe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo