traže konkretna iskustva / Šveđani na plesu predstavili borbene zrakoplove Gripen: Hrvatska oklijeva s odlukom

Pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane predstavljen je borbeni zrakoplov Gripen.

3.5.2017.
18:36
VOYO logo

Hrvatska odlučuje čije će borbene zrakoplove kupiti. Na zagrebačkom Plesu danas je bio prezentiran švedski Gripen, a na mjestu događaja je bila naša reporterka Ivana Franić.

Odluka koji će se borbeni avion kupiti još nije donesena. Formiran je stručni tim koji će razmatrati tu odluku. Jedna od mogućnosti bit će i švedski Gripen, s kakvim su mađarski piloti danas doletjeli na Pleso radi prezentacije koju je zatražio švedski proizvođač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Damir Krstičević izjavio je da oni žele konkretna iskustva zemalja koje te avione koriste. Prije nekoliko dana hrvatski tim bio je u Izraelu i Rumunjskoj koji koriste avione F16, a idućeg tjedna idu u Češku i Mađarsku da čuju njihova iskustva sa zrakoplovima Gripen. Također, Koreja je zatražila da hrvatska razmotri i njihove F-50 avione, i oni planiraju svoju prezentaciju.

"Vi znate da smo te odluke odgađali jedno petnaest godina. I ja se nadam da konačno da više nemamo vremena odgađati", izjavio je Damir Krstičević, ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo reći koliko bi to koštalo, jer još ne znamo koji će biti zahtjevi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. To je najvažnija stvar, i dok oni ne kažu koji su njihovi zahtjevi i potrebe, nemoguće je odrediti cijenu", dodao je Pierre Gauffin, direktor Gripen Hrvatska. 

"Najbolje rješenje bilo bi dugoročno na 30 godina i što jeftinije. Treba jako paziti da kupovina i nabavka borbenog zrakoplovstva ne utječe snažno na ostale komponenete kao što su mornarica i kopnena vojska", izjasnio se Ante Kotromanović, bivši ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo