Na Pantovčak stižu Ankica Lepej i don Ivan Grubišić

Ured predsjednika Josipovića uskoro će predstaviti Vijeće za socijalnu pravdu.

22.4.2010.
11:37
VOYO logo

Vijeće za socijalnu pravdu, kako doznaje Jutarnji list, činit će niz istaknutih boraca za socijalna i radnička prava sa sindikalne, znanstvene i teološke scene.

"U Vijeću neće prevladavati sindikalni koncept zastupanja radničkih i socijalnih prava, nego i drugi pogledi na socijalnu problematiku, kakve imaju, recimo, neki istaknuti hrvatski klerici", naglasio je predsjednik Josipović za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U njemu će biti mjesta za sve koji svojim utjecajem, znanjem i iskustvom mogu pomoći da se u ovim kriznim vremenima sačuva dostojanstvo radnika i njihova radna mjesta te da se zaštite oni koji su socijalno ugroženi", kazao je Josipović.

Vijeće će se u savjetničkoj ulozi nadopunjavati s već postojećim gospodarskim savjetom koji čine, uglavnom, poduzetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon najava Vladinih novih mjera za spas gospodarstva, u koje spadaju i masovni otkazi te ukidanje mnogih povlastica i socijalnih prava, korektivna uloga predsjednika bit će od izrazite važnosti.

Iz Ureda predsjednika doznajemo i da je prošlog tjedna završen niz pregovora s predstavnicima sindikata, koji su trebali izabrati svog člana u Vijeće za socijalnu pravdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim sindikatima, poput HUS-a, bilo je otpora toj ideji.

Da bi se zaštitili od optužbi za promoviranje sindikalističkih interesa, na Pantovčaku su odlučili da u Vijeće ne biraju predsjednika sindikata, nego predsjednike sindikalnih podružnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time bi priliku dobili stvarni akteri sindikalne scene, tzv. terenci, koji još nisu dobili priliku za javnu afirmaciju.

Imena članova Vijeća za sada su još tajna, a spekulira se da će u njemu, osim sindikalaca, biti i poznata 'zviždačica' Ankica Lepej te teolog don Ivan Grubišić, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004170175006 arti-201004160581006 arti-201004050119006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo