Na Markovom trgu uoči prosvjeda uhićen Pernar

U subotu su u gradovima diljem Hrvatske najavljeni veliki antivladini prosvjedi. Najveći skup očekuje se u zagrebu u 18 sati.

19.3.2011.
12:31
VOYO logo

Pernar je uhićen u 14.20 sati nakon što je slovenskim novinarima dao izjavu.

"Upravo sam na policiji, a ekipa slovenske televizije je sve snimila. Sad više ne mogu razgovarati ali čini mi se da policija ovime žele omesti ili spriječiti današnje prosvjedno okupljanje", kratko je kazao Pernar za Večernji list. Naime, Pernar ima zabranu kretanja Markovim trgom i ulicama u strogom centru Zagreba koje vode prema Markovom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuću policajaca na zagrebačkim ulicama

Inače, iako se za subotnje prosvjede očekuje da budu najmasovniji, nemoguće je predvidjeti koliki će zaista biti odaziv prosvjednika u Zagrebu, budući da je prosvjedna šetnja u četvrtak okupila najmanje ljudi dosad, a najkraće je i trajala.

Ipak, zbog derbija Dinamo - Hajduk koji se u subotu igra na Maksimiru, policija je od drugih policijskih uprava zatražilia ispomoć u broju policajaca. Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić potvrdila je da će na poslovima osiguranja biti angažirano više od tisuću policajaca, a podsjetila je sudionike najavljenih događanja da, prema zakonu, ne smiju sa sobom imati bilo kakve predmete koji mogu poslužiti za nanošenje ozljeda, jer će ih policija oduzimati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe kod kojih budu pronađeni takvi predmeti, bit će prekršajno i kazneno sankcionirane, prenosi Hina.

Čitatelji net.hr-a misle da će prosvjedi biti nasilni

Protuvladin prosvjed počinje u subotu u 18 sati na na Trgu bana Jelačića, a utakmica počinje u 20.15 sati. Navijači Dinama Bad Blue Boysi najavili su bojkot utakmice te okupljanje na Cvjetnom trgu oko 19 sati, odakle će se uputiti u Radićevu i Tkalčićevu ulicu, gdje će u kafićima gledati utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da su čitatelji net.hr-a na anketu postavljenu na stranici odgovorili da na prosvjedima očekuju - nerede! čak 66 posto čitatelja smatra da će subotnji prosvjed obilježiti neredi, a njih 34 posto - mir i zajedništvo.

Seljaci odustali od dolaska u Zagreb

Četrdesetak seljaka koji su s virovitičkog područja krenuli traktorima u Zagreb, poslijepodne su zaustavljeni na policijskim blokadama kod Đurđevca i Bjelovara. Namjeravali su doći pred Ministarstvo poljoprivrede, no okrenuli su svoje traktore i krenuli nazad na punktove u mjestima Lukač, Cabuna i Suhopolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, iako su dolazak na prosvjed u Zagreb najavili seljaci okupljeni u Sindikatu hrvatskih seljaka, od nauma su odustali. Naime, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac najavio je u petak da će seljaci u subotu sudjelovati na prosvjedu u Zagrebu i drugim gradovima i mjestima u kojima su najavljeni protuvladini prosvjedni skupovi. No, Pokrovac je za Danas.hr u subotu oko 10.40 sati kazao kako se seljaci nisu uputili prema Zagrebu, te da im je trenutačni prioritet blokada prometnica.

Ovo im je već deseti dan kako prosvjeduju, tražeći da sve potpore u ratarstvu, stočarstvu i ribarstvu budu u potpunosti isplaćene. Traže i da cijena plavog dizela od četiri kune bude jednaka i za ribare i za poljoprivrednike, da se deblokiraju svi računi seljaka te izradi državna strategija poljoprivredne proizvodnje za idućih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članci:

arti-201103190163006 arti-201103180130006 arti-201103180667006 arti-201103180487006 arti-201103150481006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo