DETALJI EKSTREMNE OPERACIJE / Na lošinjskom dnu ležala je njemačka 'mrcina' od tone: 'Eksplozija uništenja bila je velika'

Image
Foto: RTL

'Danas je bio samo finalni dio postupanja do kojeg smo došli nakon nepuna tri tjedna planiranja. Glavni neprijatelj nam je bilo vrijeme odnosno vjetar'

14.3.2024.
16:07
RTL
VOYO logo

U lošinjskom je akvatoriju od četvrtka ujutro bilo radno. Sirene policije i vatrogasaca oko 6:15 označile su početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog ratu. Mina je uspješno neutralizirana. Zbog sigurnosnih mjera, bilo je evakuirano područje takozvane crvene zone, odnosno uvale Čikat. Nakon uspješne akcije održana je presica za medije.

Gradonačelnica Ana Kučić i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Malog Lošinja na početku se zahvalila svima koji su sudjelovali na izvlačenju i neutralizaciji mine, ali i građanima koji su se pridržavali preporuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radilo se o složenoj akciji, u kojoj se u vrlo kratkom roku za manje od mjesec dana uspjela dogovoriti i realizirati neutralizacija mine. Stožer se sastao pet puta, cilj je bio sigurno neutralizirati minu prije otvaranja hotela koje kreće već sljedeći tjedan i početka turističke sezone", rekla je gradonačelnica Ana Kučić.

Image
Evakuacija kreće od 22 sata /

Neslužbeno doznajemo: Mina na Lošinju je puno opasnija od one u riječkoj luci

Image
Evakuacija kreće od 22 sata /

Neslužbeno doznajemo: Mina na Lošinju je puno opasnija od one u riječkoj luci

Nakon gradonačelnice obratio se i načelnik policijske Uprave primorsko- goranske Hari Brnad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon zaprimanja plana za postupanje utvrđeno je da imamo protubrodsku minu njemačke proizvodnje, tešku oko 1000 kilograma. Radi se o sofisticiranoj mini, iako je napravljena 1945 godine koja je napravljena za uništenje brodova. Radilo se o nizu procedura koje zahtijevaju suradnju više različitih službi. Danas je bio samo finalni dio postupanja do kojeg smo došli nakon nepuna tri tjedna planiranja. Glavni neprijatelj nam je bilo vrijeme odnosno vjetar", rekao je načelnik Brnad.

Zahvalio se svima članovima stožera koji su sudjelovali u akciji, a posebno je pohvalio i zahvalio se roniteljima pirotehničarima koji su obavili najteži dio posla ispod mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik akcije Nenad Krasny izvijestio je o tijeku akcije.

"Akcija neutralizacija mina vršila se u više faza jer je bila jako duboku. Morala se podići do dubine i odvući na položaj na kojem se mogla neutralizirati. Eksplozija je bila vrlo velika i slike pokazuju koliki je bio stup vode i kakva bi šteta bila. Na akciji su radili ronioci profesionalci", rekao je Krasnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog uništenje mine na maloj dubini je kako bi tlak vode napravio čim manju štetu flori i fauni mora", objasnio je Nenad Krasny.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je trenutak detonacije mine u blizini Malog Lošinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo