NA HVARU DONIJELI KONTROVERZNU ODLUKU: / 'Nismo bili sigurni hoće li ovo proći, ali više od 200 takvih turista je previše'

Image
Foto: Miranda Čikotić / PIXSELL

U dva hostela u Starom Gradu na Hvaru odsjedaju gosti koji uglavnom borave kraće i troše manje novca od ostalih,

30.10.2018.
8:47
Miranda Čikotić / PIXSELL
VOYO logo

Najnovijim izmjenama i dopunama prostornog plana Starog Grada na Hvaru tamošnji su gradski vijećnici odlučili da više neće biti moguće graditi niti uređivati postojeće nekretnine za potrebe hostela. Tom je odlukom zabranjeno otvaranje novih hostela u Starom Gradu, a postojeća dva s ukupnim kapacitetom od dvjestotinjak ležajeva bit će, prema mišljenju gradonačelnika Antonija Škarpe, više nego dovoljna, piše Jutarnji list.

U hostelima, naime, odsjedaju gosti koji uglavnom borave kraće i troše manje novca od ostalih, a u Starom Gradu žele se preusmjeriti na turizam visoke kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele masovni partijanerski turizam

"Nismo ni sami bili sigurni hoće li nam proći ova ideja, ali shvatili smo kako ne želimo da nam se dogode 'problemi' kakve, primjerice, imaju naši kolege u Hvaru ili pak u Novalji, u kojima se razvio masovni party turizam, kakav bismo željeli izbjeći. Stari Grad je mjesto sa 2400 godina starom poviješću i kulturom, uži centar je pod UNESCO-ovom zaštitom i mi smo na vrijeme odlučili intervenirati kako bismo turizam usmjeravali prema kulturnom turizmu i turizmu visoke kvalitete", kazao je za Jutarnji list gradonačelnik Škarpa.

Prema donesenim izmjenama i dopunama Prostornoga plana, u Starom Gradu ubuduće se "unutar naselja mogu graditi hoteli, pansioni i druge ugostiteljsko-turističke građevine osim hostela", dok se "unutar zona ugostiteljsko-turističke namjene mogu pak graditi ili uređivati isključivo hoteli, turistička naselja, kampovi te turistički privezi, kao što su pontoni, gatovi, molovi i privezi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HVARANI NA RUBU ŽIVACA ZBOG EKIPE SA SUPERJAHTE MULTIMILIJARDERA: /

Rade takav kaos da je intervenirala i policija

Image
HVARANI NA RUBU ŽIVACA ZBOG EKIPE SA SUPERJAHTE MULTIMILIJARDERA: /

Rade takav kaos da je intervenirala i policija

Image
Image

Antonio Škarpa, gradonačelnik Starog Grada (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

"Investicije ići će u smjeru luksuznijeg turizma"

Gradonačelnik Škarpa je, kao nezavisni kandidat, najavio velike investicije u gradu koji vode prema luksuznijem turizmu.

"Za dvije godine otvorit će se dva hotela s pet zvjezdica francuskog investitora, čiji su pripremni radovi već počeli, a uskoro se planira i dovršetak preuzimanja hotela Helios Faros tvrtke Valamar i fonda PBZ Croatia osiguranje. Posljednje investicije ići će, dakle, u smjeru nešto luksuznijeg turizma pa smo odlučili aktivnije sudjelovati u promišljanju tipa gostiju koje želimo", kazao je ambiciozni gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se okreću elitnijem turizmu i bogatijim gostima, postojećih 200 ležajeva u hostelskom tipu smještaja Škarpa smatra sasvim dovoljnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike