Vrlo dobar - B / Objašnjavamo zašto se na fakultetima spremaju ocjene od A do F i gdje se u Hrvatskoj već primjenjuju

Image
Foto: RTL

Promjenu pozdravljaju praktično svi, bez obzira na to što bi brojčane ocjene trebale ostati u indeksima

10.5.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Ocjene od 1 do 5 svi poznajemo dobro, a one izražene u slovima, uglavnom iz serija i filmova. Na hrvatske fakultete stiže promjena, odnosno uvode se ocjene od A do F. Predviđaju to izmjene Zakona o visokom obrazovanju, ali ocjene u brojkama pritom se neće ukinuti. Više Zorana Čičak Kulić.

Odličan A, nedovoljan F, uz brojčane ocjene na fakultete stižu i slova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Student Hrvoje Benčić: "Američke škole imaju slova to znamo svi, mislim da je dobro da se ujednače sustavi, bit će lakše za Erasmus uza prebacivanje na druge fakultete na diplomski studiji."

Lovro Marušić, student: "Meni je nominalno drago, ali i dalje mislim da bi se trebali fokusirati na bitne stvari i da se bolje povežemo sa zapadom i da imamo sličnije programe kao na zapadu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlogom novog Zakona o visokom obrazovanju brojčane ocjene se ne ukidaju, slova će se dodati kako bi se olakšala međunarodna razmjena studenata. U takvim situacijama sa slovnim ocjenama mnogi fakulteti već se susreću, odnosno takvu ECTS ocjenu razlikuju od nacionalne."

Ante Bilić Prcić, dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu: "Kad naš student ode u Krakov na Erasmus i kada uz potvrdu o položenom ispitu dobije local-grade i ECTS-grade, local je bilo koja nacionalna ocjena, a ECTS prevodimo u naše ocjene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoizabrani rektor zagrebačkog sveučilišta i dekan građevinskog fakulteta Stjepan Lakućić kaže da je to način povezivanja s europskim sveučilištima. Oni do sada nisu imali potrebu ocjene prevoditi u slova:

"Naš program ima jednu prednost, a to je to da je međunarodno akreditiran. Znači, naši programi i kolegiji koje studenti slušaju, jednako su vrijedni na ostalim fakultetima građevinarstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod ocjenjivanja za studente se ne mijenja ništa, slovne ocjene neće se upisivati u indeks, već će se dodavati kod prijepisa ocjena i dopunske isprave o studiju. Takvu praksu na Sveučilištu u Rijeci imaju od 2008.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija: "Imali smo to prvi, osim nacionalne ocjene imamo slovnu i postotnu ocjenu tako da svi naši studenti već godinama u svojim dopunskim isprava uz diplomu dobivaju ocjene koje omogućuju lakšu prepoznatljivost u Europi i svijetu."
Cijeli prilog iz RTL-a Danas pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo