'želim život' / Na današnji dan, prije 16 godina preminula je Ana Rukavina. Njezinih riječi prisjećamo se i danas

Image
Foto: zaklada-ana-rukavina.hr

Iako nije pobijedila bitku s leukemijom, Ana je uspjela u svom naumu da pomogne drugima pa je nakon njene smrti osnovana 'Zaklada Ana Rukavina', koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži

26.11.2022.
12:10
zaklada-ana-rukavina.hr
VOYO logo

Na današnji dan prije 16 godina preminula je mlada novinarka Ana Rukavina. Njezina borba s leukemijom započela je sredinom 2005. godine. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru te se počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest ponovno vratila.

U svojem je pismu, 18 dana prije svoje smrti javnost zamolila za pomoć: "Ne bojte se, moja priča nije tako tragična, ni depresivna, meni se jednostavno dogodio život, iz kojeg i Vi možda možete nešto naučiti. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi - Želim život", napisala je Ana u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezine su se riječi brzo proširile internetom i medijima.

Postojala je mogućnost liječenja u SAD, no bolest je bila brža. U svom je pismu Ana posebnu pozornost skrenula na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VIDEOINTERVJU /

Luka Nižetić uoči velikog zagrebačkog koncerta za RTL.hr kaže: 'U životu ne želim raditi ništa što me umara i što ne volim'

Image
VIDEOINTERVJU /

Luka Nižetić uoči velikog zagrebačkog koncerta za RTL.hr kaže: 'U životu ne želim raditi ništa što me umara i što ne volim'

Iako nije pobijedila bitku s leukemijom, Ana je uspjela u svom naumu da pomogne drugima pa je nakon njene smrti osnovana 'Zaklada Ana Rukavina', koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži.

Anina majka i upraviteljica "Zaklade Ana Rukavina", prisjetila se Anine godišnjice smrti i u priopćenju javnosti napisala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije 16 godina, Ana je s nekolicinom prijatelja i volontera, entuzijasta, iz bolničke sobe planirala koncert koji je trebao pružiti nadu za život njoj i svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Ana, nažalost, koncert nije dočekala, napustila nas je tog tužnog nedjeljnog jutra u studenome, ali njenu viziju smo nastavili svi zajedno. Ideja Zaklade je bila osnovati Registar i Banku, no to je preraslo u nešto puno veće, a raste i dalje. Najljepši pothvat i vizija budućnosti rada Zaklade stručno je usavršavanje mladih liječnika i medicinskih sestara kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti. Hvala svim ljudima dobra srca koji su uz nas i ove godine te su svojim doprinosom spremni uljepšati tuđe živote", istaknula je gospođa Marija Rukavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo