DOK TRAJE BORBA PROTIV KORONAVIRUSA / Na birališta ćemo početkom srpnja? DIP počeo pripreme za izbore, puno je nepoznanica

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija

Datum parlamentarnih izbora još nije određen, no već danima se nagađa da će biti u prvoj polovici srpnja

5.5.2020.
12:46
Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u utorak da je započelo pripreme za parlamentarne izbore, a kako će izgledati njihova provedba za sada se vrlo malo zna.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kaže kako se Povjerenstvo za parlamentarne izbore počelo pripremati čim je završilo poslove oko predsjedničkih izbora.

Naše pripreme, kao što je uobičajeno u izbornim godinama, obuhvaćaju izrade nacrta obvezatnih uputa i obrazaca, rad na aplikacijama koje će se koristiti u provedbi izbora i sl., objasnio je Hojski u izjavi za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedure u izbornom procesu u suradnji s epidemiolozima

Datum parlamentarnih izbora još nije određen, no već danima se nagađa da će biti u prvoj polovici srpnja, 5. ili 12. srpnja. Da smo na korak do odluke o izborima upućuje i izjava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji je potvrdio da je imenovan koordinatorom izrade izbornog programa HDZ-a, a glavni tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković koordinatorom HDZ-ove izborne kampanje.

Iako Hrvatska u pogledu epidemije koronavirusa ima dobru epidemiološku sliku i mali broj dnevno oboljelih, pitanje je kako će ta slika izgledati u srpnju, koje će se mjere zaštite morati provoditi i kako će izgledati sami izbori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procedure i postupanja u izbornom procesu, kako u Hrvatskoj tako i na biračkim mjestima u inozemstvu, DIP će odrediti kada izbori budu raspisani u suradnji s nadležnim epidemiološkim službama", najavio je Hojski.

Osim u Hrvatskoj, zastupnici Hrvatskog sabora biraju se u pedesetak država diljem svijeta, a glasuje se dva dana, subotom i nedjeljom, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Preciznog odgovora nema niti na pitanje kako će izgledati zaštita tisuća ljudi koji će provoditi izbore, od onih u DIP-u koji zaprimaju kandidature, do članova izbornih povjerenstava i biračkih odbora, koji rade na više od 6500 biračkih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, izvjesno je da će, bude li potrebno, troškove nabave zaštitne opreme (maski, rukavica, dezificijensa) snositi država.

Nepoznanica je i kako će u DIP-u izgledati predaja izbornih kandidatura koje, nerijetko, pojačava dolazak brojnog stranačkog članstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborne kandidature zaprimat će se u zgradi Hrvatskoga sabora 

Povjerenstvo zasad nije kontaktiralo mjerodavne epidemiološke službe, što će sigurno učiniti u trenutku kada datum izbora za zastupnike bude poznat, poručio je Hojski.

"U suradnji s njima, dogovoriti će se opseg i način zaštite službenika i dužnosnika DIP-a koji će zaprimati kandidature, kao i izbornih sudionika koji će ih predavati. Također će se regulirati rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u provedbi izbora, kao i na sam izborni dan", kaže Hojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je poznato da će se izborne kandidature zaprimati u zgradi Hrvatskoga sabora.

Iz DIP-a poručuju kako ne žele nagađati o zahtjevnosti izbora, odnosno uspoređivati ih s izborima provedenim u zadnja tri desetljeća. Jedina prava i objektivna procjena moći će se dati nakon njihove provedbe, navodi Hojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskustva drugih zemalja, koje su provele izbore u vrijeme pandemije, mogu biti korisna, ali u DIP-u naglašavaju da se Povjerenstvo može kretati samo unutar postojećeg zakonskog okvira.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo