TKO TO DRUKA NAŠE GRAĐANE? / Tisućama Hrvata stigle kazne iz inozemstva za navodne prekršaje, ljudi su u šoku: 'Pa otkud im naši osobni podaci?!'

Image
Foto: Profimedia

Ogorčeni građani koji tvrde kako su cestarine uredno platili, a postavili su pitanje kako je tvrtka NiVi došla do njihovih osobnih podataka i adrese na koju su im poslani zahtjevi za plaćanjem kazni

13.2.2023.
20:46
Profimedia
VOYO logo

Talijanska tvrtka NiVi u ime tamošnjeg koncesionara autocesta Autostrade per l’Italia, u prošloj godini poslala je 3996 zahtjeva za plaćanjem kazni zbog navodnog neplaćanja cestarina na adrese hrvatskih građana, javlja Novi list, a sada se doznalo odakle Talijanima podaci hrvatskih građana.

Naime, ogorčeni građani koji tvrde kako su cestarine uredno platili, a postavili su pitanje kako je tvrtka NiVi došla do njihovih osobnih podataka i adrese na koju su im poslani zahtjevi za plaćanjem kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevi se odnose na navodno neplaćene cestarine prilikom vožnji talijanskom mrežom autocesta i to za razdoblje od zadnjih deset godina, pa su neki od građana dobili zahtjeve za plaćanjem cestarina, uvećane za višestruko veći iznos kazni, za vožnje otprije sedam-osam.

"Prije par dana dobila sam pismo od tvrtke Nivi radi cestarine na autocesti Milano Nord koju navodno nisam platila 2015. godine. Kategorički tvrdim da sam je platila, jer je nemoguće da sam prošla kroz rampu ne plativši cestarinu. Treba istražiti kako je Nivi došao do adresa u Hrvatskoj i tko, koja institucija, kod nas razmjenjuje podatke s Italijom", rekla je jedan čitateljica koja je dobila kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio obaveze

Iz MUP-a kažu kako je slanje podataka u slučaju neplaćanja autocesta dio obaveza ugrađenih u hrvatske zakone, temeljem direktiva Europske unije.

"Odredbama Zakona o cestama, prenesena je Direktiva (EU) 2019/520 Europskog parlamenta i Vijeća od 19. ožujka 2019. o interoperabilnosti elektroničkih sustava za naplatu cestarine i olakšavanju prekogranične razmjene informacija o neplaćanju cestarina u Uniji“, kazali su iz MUP-a. U članku 15. navedenog Zakona propisano je između ostalog da se, a kako bi se omogućila identifikacija vozila i vlasnika vozila odnosno osobe koja na temelju ugovora ima pravo na upotrebu vozila za koje je utvrđeno neplaćanje cestarine, odobrava nacionalnim kontaktnim točkama drugih država članica Europske unije pristup sljedećim podacima iz registra vozila Republike Hrvatske, s ovlašću da obavlja automatizirana pretraživanja o podacima o vozilima i podacima o vlasnicima, odnosno osobama koje na temelju ugovora imaju pravo na upotrebu vozila, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROCURILO IZ MINISTARSTVA /

Poskupljuje i cestarina? Evo od kada do kada bi mogla biti čak 10 posto veća

Image
PROCURILO IZ MINISTARSTVA /

Poskupljuje i cestarina? Evo od kada do kada bi mogla biti čak 10 posto veća

Euoparlamentarac Valter Flego psotavio je ovo pitanje Europskoj komisiji, kao i Ministarstvu prometa te hrvatskom veleposlanstvu u Italiji te koncesionaru talijanskih autocesta, a iz dobivenih odgovora izvjesno je da hrvatski državljani koji su takve kazne dobili imaju izbor platiti kaznu ili ići u individualno dokazivanje da su cestarinu platili.

U većini slučajeva to je potpuno nemoguće, jer je riječ o cestarinama za vožnje od prije više godina pa vozači više nemaju potvrde o plaćenoj cestarini, posebno ako su platili gotovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo