'APSOLUTNO NEPRIHVATLJIVO' / Hrvatski vojni ateše odbio primiti rusku prosvjednu notu: 'U Ukrajini je tek nekoliko hrvatskih dobrovoljaca'

Image
Foto: Profimedia

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kazao je za TASS da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske bori na ukrajinskoj strani. Matošić iz MVEP je kazao i da je broj hrvatskih podataka netočan te da je u Ukrajini samo "nekoliko pojedinaca".

4.3.2022.
16:50
Profimedia
VOYO logo

Ruska nota upućena hrvatskom vojnom atašeu Rusiji zbog navodnih 200 hrvatskih plaćenika koji ratuju u Ukrajini "apsolutno je neprihvatljiva" i ondje je samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frano Matošić.

"Naravno da naš vojni ataše nije prihvatio notu", kazao je novinarima Matošić nakon radnog ručka premijera Andreja Plenkovića s veleposlanicima država EU-a u zagrebačkom Westinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno neprihvatljiva nota", dodao je.

Akrap odbio primiti rusku prosvjednu notu

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap odbio je u četvrtak primiti rusku prosvjednu notu zbog, kako tvrdi Moskva, prisustva većeg broja hrvatskih "plaćenika" u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov kazao je za TASS da se oko 200 plaćenika iz Hrvatske bori na ukrajinskoj strani.

Matošić je kazao i da je broj hrvatskih podataka netočan te da je u Ukrajini samo "nekoliko pojedinaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH je jučer priopćio da je nota odbijena jer nijedna hrvatska institucija nema ništa s odlascima Hrvata u borbu u Ukrajinu. 

Na pitanje novinara je li zabrinut što prosvjedne note nisu upućene drugim zemljama zbog dobrovoljaca, Matošić je kazao da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na tragu svih odluka Europske unije i NATO-a", istaknuo je.

Plenković: U BiH je potrebna izmjena izbornog zakona

Plenković je na sastanku informirao veleposlanike o hrvatskoj osudi ruske agresije na Ukrajinu, o situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno o potrebi izmjene izbornog zakona kako bi se zaustavilo preglasavanje Hrvata, kazao je državni tajnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako je Hrvatska spremna na prihvat ukrajinskih izbjeglica te da je premijer "zaželio dobrodošlicu svima koji žele ostati i koji vide Hrvatsku kao zemlju u kojoj će se nastaniti i uživati zaštitu".

Rusima pod sankcijama bit će zamrznuta imovina u Hrvatskoj

Matošić je kazao i da će svim Rusima pod sankcijama Europske unije biti zamrznuta imovina imaju li je u Hrvatskoj, odnosno neće je moći prodati.  "Sva tijela državne uprave su upućena i moraju odraditi posao kako je određeno uredbom Europske unije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin radnog ručka bio je francuski veleposlanik Gaël François Veyssiere čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom.

On je novinarima kazao kako je važno da Europska unija "nastavi pokazivati jedinstvo u sankcioniranju Rusije i podržavanju Ukrajine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Medved: Hrvatska nikoga ne potiče da ide u rat u Ukrajinu

 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u petak kako Hrvatska nije nikoga poticala, niti će ikoga poticati na odlazak u rat u Ukrajinu, niti je organizirala bilo kakav oblik odlaska.

Tijekom završne identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Boboti ministar Medved, odgovarajući na pitanja novinara, pozvao je sve one koji "razmatraju inicijativu za mogući odlazak u Ukrajinu da shvate opasnosti" u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo svjesni da je tamo iznimno opasno i da prije nekakvih odluka zaista shvate opasnosti toga", rekao je i pozvao sve da ne idu u Ukrajinu jer Hrvatska kroz pomoć kakvu je do sada pružala toj zemlji na najbolji mogući način iskazuje svoju odanost i pomoć ukrajinskom narodu u ruskoj agresiji kojoj su izvrgnuti.

Na pitanje novinara je li pozivanje našega vojnog izaslanika u Rusiji bio pokušaj zastrašivanja Hrvatske, Medved je odgovorio da to ne bi nazvao zastrašivanjem Hrvatske jer to nije niti moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je vrlo jasno iznijela svoj stav i opredjeljenje u pogledu ruske agresije na Ukrajinu", rekao je Medved i dodao da je Hrvatska pružila punu potporu ukrajinskom narodu kad je riječ o donošenju odluke o pomoći i potpori sankcijama, koje su jedinstveno donesene u kontekstu odluke EU-a i prihvata izbjeglica i prognanika iz Ukrajine.

 Smatra da je jasan motiv zbog kojega je Rusija pozvala našeg vojnog izaslanika u vezi s uključivanjem pojedinih građana u redove branitelja Ukrajine, no Hrvatska, istaknuo je, nije nikoga poticala, niti će ikoga poticati na odlazak u rat u Ukrajinu, niti je organizirala bilo kakav oblik odlaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, Hrvatska je svoj doprinos dala u pogledu humanitarnog pružanja pomoći prihvata izbjeglica i svih mjera u okviru EU-a, rekao je Medved.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo