POČELO JE / Mateju i dalje nema ni traga, a političari se prepucavaju: Beograd oštro reagirao na izjavu Plenkovića

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Nako što su u MUP-u Srbije ocijenili da premijer Andrej Plenković omalovažava njihov rad u potrazi za Matejem Perišem, o svemu se oglasio MVEP ističući da su premijerove riječi 'posve krivo' interpretirane

7.1.2022.
13:27
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je priopćenjem na nestanak 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beogradu te se osvrnulo na reakciju srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova na izjavu Andreja Plenkovića. Priopćenje MVEP-a prenosimo u cijelosti:

Image
'IZRAŽAVAM ŽALJENJE' /

Plenković komentirao pandemiju, nabavku Bradleya, Đokovića, ali i slučaj nestalog Mateja: 'Poznajem mu oca...'

Image
'IZRAŽAVAM ŽALJENJE' /

Plenković komentirao pandemiju, nabavku Bradleya, Đokovića, ali i slučaj nestalog Mateja: 'Poznajem mu oca...'

"U danima dok traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Srbiji, u čemu su već tjedan dana angažirane brojne srbijanske službe, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje zbog jučerašnje deplasirane i neprimjerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tijekom konferencije za medije prigodom njegovog sudjelovanja na primanju Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivo interpretiranje Plenkovićevih riječi

Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsjednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve krivo interpretirajući njegove riječi. Premijer Plenković je istaknuo kvalitetnu suradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih tijela s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cijenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.

Zajednički nam je prioritet rasvjetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i cjelovita informacija o slijedu događaja, što je jedini smisao izjave predsjednika Vlade. Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srbijanskih policajaca tijekom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsjednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ishitrena i neočekivana reakcija'

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srbijanskog MUP-a priopćena, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istaknuo da će hrvatska Vlada ustrajati u politici dijaloga i mira te uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i suradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima. Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srbijanskog MUP-a na ni po čemu polemičnu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronamjeran može razumjeti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmjerene na nastavak suradnje u iščekivanju cjelovite službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejem Perišem, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj suradnji dviju zemalja u potrazi koja još traje. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna suradnja dviju policija, uz velik angažman srbijanskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvjetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i osobito njegove obitelji koja to iščekuje, kao i cijela hrvatska javnost", priopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo

Još iz rubrike