BIVŠEM ČELNIKU UDBE MUSTAČU NAJVEĆA KAZNA U HRVATSKOJ: / 'U najvećoj mjeri odgovara doživotnom zatvoru'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Najveću njemačku kaznu sud je preveo u najveću hrvatsku, no za razliku od Nijemaca, mi nemamo doživotnu.

25.4.2019.
8:39
Boris Scitar/Vecernji list
VOYO logo

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine.

Image
PERKOVIĆ I MUSTAČ U SIJEČNJU DOLAZE U HRVATSKU NA ODSLUŽENJE KAZNE: /

Koliko će dobiti godina prema našem sustavu?

Image
PERKOVIĆ I MUSTAČ U SIJEČNJU DOLAZE U HRVATSKU NA ODSLUŽENJE KAZNE: /

Koliko će dobiti godina prema našem sustavu?

Najveću njemačku kaznu preveli u najveću hrvatsku

"Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: Kv-eu-1/2019. od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašena krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40. godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu", stoji u priopćenju suda.

Prošao gore od kolege

Paradoksalno, iako je Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivše jugoslavenske i hrvatske obavještajce, njemačka tražila zbog istog djela, a kasnije i osudila na istu kaznu, u Hrvatskoj su imali osjetno drugačiji tretman samo zato što su zbog različitog mjesta stanovanja bili pod jurisdikcijom dva različita suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Zagrebački županijski sud Perkovića izručio Njemačkoj, dok je velikogorički ocijenio kako je nastupila zastara. No nakon što su ipak izručeni, njemački sud ih je obojicu osudio na doživotni zatvor. Obzirom na to bi se prema institutu izručenja Europskog uhidbenog naloga trebali vratiti u Hrvatsku na izdržavanje kazne, hrvatski sudovi trebali su uskladiti njemačke presude s hrvatskim zakonima.

I tu je ponovo, zbog različitog mjesta stanovanja, kazna osjetno drugačija, iako su u njemačkoj osuđeni za isto djelo i za istu kaznu. Dok je Mustač dobio 40 godina, zagrebački sud je Perkovića kaznio s 30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su još u zatvoru u Njemačkoj, a obrane na ove odluke imaju pravo žalbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo