'DRAMATIČAN UTJECAJ NA TRŽIŠTE' / MUP u zakon ubacuje novi model useljavanja stranaca: Moći će u Hrvatsku i bez dozvole za boravak i rad?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MUP već mjesecima paralelno uz izmjene Zakona o strancima (kojima će produljiti maksimalno važenje dozvola za boravak i rad stranaca s jedne na tri godine te olakšati proceduru kad mijenjaju poslodavce), priprema i strateški dokument o imigracijskoj politici budući da ga Hrvatska godinama uopće nema

11.10.2023.
10:44
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović namjerava, kako neslužbeno N1 doznaje, kroz predstojeće izmjene Zakona o strancima primijeniti novu mogućnost za privremeno useljavanje državljana trećih zemalja u Hrvatsku, što znači onih koje nisu članice EU-a ni Europskog gospodarskog područja.

Image
'NEMA VIŠE IZIGRAVANJA' /

Stižu izmjene zakona: 'U nove biznise neće moći dužnici prema državi ili radnicima'

Image
'NEMA VIŠE IZIGRAVANJA' /

Stižu izmjene zakona: 'U nove biznise neće moći dužnici prema državi ili radnicima'

Trenutno stranci mogu doći u Hrvatsku i raditi isključivo uz ishođenje jednogodišnje ili sezonske dozvole za boravak i rad koju im u strogo propisanoj proceduri preko poslodavaca izdaje MUP. Predviđa se da bi ubuduće određen broj Hrvatskoj poželjnih državljana trećih zemalja mogao dolaziti i bez takvih dozvola – dobivali bi privremeno odobrenje boravka i tek po dolasku počeli sami tražiti posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna odluka Vlade

Novost bi se, u pravnom smislu, temeljila na posebnoj odluci Vlade koja bi sadržavala broj takvih useljenika koje Hrvatska želi primiti, uz određene kriterije i uvjete koje moraju ispuniti. Kako cijeli model nije javno predstavljen, nije poznato o koliko takvih useljenika bi se na godišnjoj razini radilo niti koje bi sve uvjete trebali ispunjavati.

Ove godine je do kraja rujna izdano 133 tisuće dozvola za boravak i rad, uglavnom za građevinarstvo i turizam. U top deset zemalja odakle ti radnici dolaze su: BiH, Srbija, Nepal, Sjeverna Makedonija, Indija, Kosovo, Filipini, Bangladeš, Turska i Albanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama N1, o dodatnom modelu useljavanja uopće nije bilo razgovora u sklopu radne skupine za izradu zakonskih izmjena, ali takva se odredba našla u zadnjem nacrtu prijedloga izmjena Zakona o strancima u rujnu. Hoće li tu i ostati, vidjet ćemo kad izmjene napokon osvanu u javnom savjetovanju.

Dramatičan utjecaj na tržište?

Predstavnici sindikata su iznenađeni tom odredbom i zaključuju da Vlada planira za svaku kalendarsku godinu donositi odluku o useljavanju bez radne dozvole „na temelju načela za provedbu imigracijske politike“. Problem što ta načela nikome nisu poznata. Ocjenjuju da bi spomenuti prijedlog mogao imati dramatičan utjecaj na tržište rada u Hrvatskoj te ga, kako stoji u nedavnom zajedničkom očitovanju SSSH i NHS-a, ne mogu podržati bez obrazloženja i pojašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Troskot upozorio je na kriminal u HEP-u, a HEP ga tuži zbog izjave da je firma u bankrotu. Plenković ništa ne zna...

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, kaže da su zatražili hitan sastanak na ovu temu, no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP već mjesecima paralelno uz izmjene Zakona o strancima (kojima će produljiti maksimalno važenje dozvola za boravak i rad stranaca s jedne na tri godine te olakšati proceduru kad mijenjaju poslodavce), priprema i strateški dokument o imigracijskoj politici budući da ga Hrvatska godinama uopće nema.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo