MUP SE BAŠ 'PROSLAVIO' POSEBNOM AKCIJOM ZA 'DAN ŽENA': / Pravdaju se 'nespretnim formulacijama'

Image
8.3.2021.
12:08
VOYO logo

Jučer je zaprešićka policija najavila posebnu akciju u prometu za ponedjeljak pod nazivom "Žene u prometu". U opisu akcije navedeno je da će se akcija provoditi "spram žena u prometu", a opis akcije u međuvremenu su izmijenili pravdajući se "nespretnim formulacijama".

Nakon što je općina Mala Gorica najavila preventivnu akciju "Žene u prometu", Dnevnik.hr poslao je upit pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, VišnjiLjubičić. U tekstu najave preventive akcije pisalo je da će se ženama ukazivati na nužnost poštivanja prometnih propisa, te da će one koje poštuju prometne propise biti prigodno nagrađene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VOZAČICE, OPREZNO NA DAN ŽENA: /

Policija će vas provjeravati poštujete li prometne propise. Ali, bit će i nagrada

Image
VOZAČICE, OPREZNO NA DAN ŽENA: /

Policija će vas provjeravati poštujete li prometne propise. Ali, bit će i nagrada

Ispitani ključni elementi

Pravobraniteljica Ljubičić poslala je upit MUP-u i Ravnateljstvu policije koji tvrde da je riječ o nespretnoj formulaciji, ističući da ne žele podržavati stereotip o ženama kao lošijim vozačicama te da su prema statistikama u većini prometnih prekršaja počinitelji muškarci.

"Slijedom različitih medijskih upita vezanih uz policijsku akciju koja se provodi u pojedinim hrvatskim gradovima, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ispitala je ključne elemente. S obzirom na pojedine formulacije koje su se pojavile u određenim općinama i gradovima, na koje se vjerojatno referirate, pravobraniteljica je kontaktirala Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije koje je odgovorilo da je riječ o nespretnim formulacijama koje će biti uklonjene te da će se akcija prometne policije odvijati u skladu s dugogodišnjom praksom simboličkog obilježavanja Međunarodnog dana žena darivanjem žena koje prometna policija zaustavi u prometu. U suprotnom, podržavao bi se stereotip o ženama kao lošim vozačicama, što bi bilo u suprotnosti sa službenim policijskim statistikama koje pokazuju da su počinitelji prometnih prekršaja većinom muškarci, a ne žene", odgovorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Policijski službenici prometne policije Šibensko-kninske županije su povodom Dana žena odgovorne vozačice darovali sa ružama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo