MUP / priznao grešku, ali vozačima neće vratiti novac

Nakon što je država na naljepnicama kojima se potvrđuje da je automobil prošao tehnički pregled 'inkasirala' najmanje 160.000 kuna, pravilnik je izmijenjen.

16.4.2010.
11:56
VOYO logo

Nakon što su neuspješno prezimile na vanjskoj strani vjetrobranskog stakla, naljepnice kojima se potvrđuje da je automobil prošao tehnički pregled, ovog će se ljeta ponovno vratiti natrag u vozilo.

Kako piše Novi list, Ministarstvo unutarnjih poslova je potiho i bez posebne obavijesti javnosti izmijenilo Pravilnik o tehničkim pregledima vozila, u korist vozača koji su tijekom protekle jeseni i zime u značajnijem broju naljepnice gubili. I iako je pravilnik izmijenjen već krajem ožujka, naljepnice će se ponovno početi lijepiti iznutra tek od 1. srpnja, a hoće li do tada policija i dalje zbog odlijepljenih ili sastruganih naljepnica naplaćivati kaznu, ostaje nepoznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Shvatilo se da je ovo u praksi neizvedivo'

Neslužbeno se saznaje da policija do 1. srpnja neće kažnjavati vozače koji ne budu imali naljepnicu, no nije najjasnije kako će to službeno policija vozačima 'progledati' kroz prste. No, sigurno je jedno: oni koji su dosad policiji platili kaznu od 300 kuna, novac sigurno neće dobiti natrag.

arti-201001190056006"Pravilnik koji predviđa lijepljenje naljepnice izvana nije protuustavan, već se samo shvatilo da je ovo u praksi neizvedivo, i loše, te se pravila, na sreću, mijenjaju. Iz tog razloga građani ne mogu tražiti svoj novac natrag", ističe Davor Georg Lisicin iz HAK-a, udruge koja okuplja 160.000 vozača. Kako kaže, odluka da se pravilnik vrati na staro je dobra, a policija dotad ne bi smjela naplaćivati nove kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko točno je država inkasirala na neizvedivom pravilu nije poznato. U Centru za vozila Hrvatske nisu znali odgovoriti na pitanje koliko je vozača do sada moralo po nove naljepnice u stanice za tehnički pregled, kao ni policija koja nije mogla otkriti koliko je kazni naplatila od 1. lipnja prošle godine, otkad postoji obaveza lijepljenja naljepnice izvana.

Država mogla zaraditi dodatnih 2,5 milijuna kuna

Prema ranijim podacima koje je MUP dao Novom listu, od 1. lipnja prošle do sredine siječnja ove godine policija je prekršajno, s 300 kuna, kaznila 529 vozača koji nisu imali naljepnicu na vjetrobranskom staklu. To znači da su u samo pola godine vozači državi zbog odlijepljene naljepnice platili nešto manje od 160.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju kašnjenja uplate od 300 kuna, zajedno sa sudskim troškovima, kazna se mogla popeti i na 800 do tisuću kuna, a ako je dosad po samo jednoj izdanoj naljepnici po vozilu, čija je cijena 8,47 kuna, država godišnje zaradila 12,7 milijuna kuna, to znači da je s, primjerice, 20 posto izgubljenih ili ostruganih naljepnica mogla zaraditi dodatnih 2,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo