OBNOVA STOJI, ALI ZATO... / MUP kupuje simulator potresa: Sudionicima vježbe omogućit će 'doživljaj' različitih vrsta potresa

Image
Foto: Shutterstock

Svrha simulatora, vrijednog 3,295 milijuna kuna bez PDV-a, edukativnog je karaktera, a moći će sudionicima vježbe omogućiti doživljaj različitih vrsta potresa

20.12.2021.
10:07
Shutterstock
VOYO logo

MUP je krenuo u nabavu potresno-edukacijskog kontejnera (PEK) koji će moći simulirati potres jačine do devet stupnjeva Mercallija, a koristit će ga na javnim mjestima za podizanje svijesti javnosti o potresima, piše u ponedjeljak Večernji list.

 Svrha simulatora, vrijednog 3,295 milijuna kuna bez PDV-a, edukativnog je karaktera, a moći će sudionicima vježbe omogućiti doživljaj različitih vrsta potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha vježbe je realističan prikaz potresa i njegovog učinka

 Unutarnji interijer kabine sadržavati će postav dnevne sobe sa sjedećom garniturom za četiri do maksimalno šest osoba. Predmeti u postavu sobe neće biti osigurani od potresa jer je svrha tijekom vježbe realistično prikazati učinak potresa i na predmete u zatvorenom prostoru, no biti će izrađeni od materijala koji se neće slomiti pri padu.

Image
'NE MOGU SE PREDVIDJETI' /

Podrhtavanja su svakog dana, očekuje li nas jači potres? 'To je sudbina, živimo na trusnom području...'

Image
'NE MOGU SE PREDVIDJETI' /

Podrhtavanja su svakog dana, očekuje li nas jači potres? 'To je sudbina, živimo na trusnom području...'

 U edukacijskom dijelu simulatora bit će i unutrašnji zvučnici za reprodukciju zvučnih efekata potresa. LCD ekran i sva tehnička pomagala za video i zvučne efekte moraju omogućiti unos željenih efekata, njihovo memoriranje i lagani odabir te mogućnost višestrukog reproduciranja. S ciljem zaštite korisnika simulatora od ozljeda sve plohe zidova kabine, pod i vrata s unutarnje strane trebaju biti izrađeni tako da onemoguće ozljede, što znači da moraju biti primjerice zaobljeni ili obloženi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na bočnoj strani kabine simulatora bit će otvor u obliku prozora kroz koji gledatelji sa strane mogu nesmetano vidjeti što se događa u simulatoru tijekom vježbe simulacije.

 Nabava simulatora potresa dio je projekta MUP-a, odnosno Ravnateljstva civilne zaštite “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa”, koji je dio inicijativa vezanih za smanjenje rizika od katastrofa u programu osnovnoškolskog obrazovanja podizanjem svijesti i edukacijom mladih i djece, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo