MUKE S MANDATIMA: / Budući zastupnici ne znaju što učiniti s pozicijama koje već imaju, teško ih se odriču

Image
Foto: Pixsell, Jurica Galoić
2.12.2015.
14:16
Pixsell, Jurica Galoić
VOYO logo

Stigao je 31 zahtjev za mirovanjem mandata - 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a i jedan iz HDSSB-a, rekla je Gordana Sobol novinarima. Potvrdila je da su mirovanje mandata zatražili svi ministri, premijer, te da su stranke odredile zamjene za takve zastupnike.

Ponovila je kako nisu točna tumačenja da 'zamrznute' mandate dužnosnici ne mogu aktivirati sljedećih šest mjeseci. "Svi koji su mandate stavili u mirovanje zbog nespojivosti dužnosti mogu ih aktivirati ponovno u bilo kojem trenutku, trebaju samo u roku od osam dana po prestanku dužnosti poslati zahtjev za aktiviranjem mandata", rekla je Sobol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest mjeseci za aktivaciju čeka se kad su u pitanju osobni razlozi

Pojasnila je kako je riječ o drugačijem stavljanju mandata u mirovanje od onog kad se to radi zbog nekih osobnih razloga. U tom slučaju, kaže Sobol, mora se čekati šest mjeseci prije nego se može podnijeti zahtjev za aktiviranjem mandata.

Suglasila se s novinarskom konstatacijom da bivši SDSS-ovac Mirko Rašković, koji je podnio ostavku na mjesto zamjenika šibenskog župana s tim da ona stupa na snagu danom konstituiranja Sabora, zapravo "pokušava sjediti na dvije stolice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PODNIO OSTAVKU U ŽUPANIJI: /

Mirko Rašković ide u Sabor

Image
PODNIO OSTAVKU U ŽUPANIJI: /

Mirko Rašković ide u Sabor

Ni HDZ-ovac Galić ne zna gdje bi

"Apsolutno se ne može izbor zastupnika rukovoditi zakonom o lokalnoj samoupravi kako to neki pokušavaju", kazala je Sobol i ponovila kako smatra da je riječ o pokušaju sjedenja na dvije stolice.

"Pa naravno, nemam što drugo reći, za mene je to to, a možda netko to drugačije tumači. Ako se dogodi da se Sabor ne konstituira, odnosno ne izabere predsjednik Sabora, Rašković bi po tome i dalje bio dožupan", izjavila je Sobol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo ovome kako je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić (HDZ), koji je s liste Domoljubne koalicije izabran u novi saziv Hrvatskog sabora, rekao u srijedu da još nije donio odluku hoće li sjesti u saborske klube ili ostati župan, a možda otići i na neku novu dužnost ako se formira nova Vlada.

Pitanje ravnatelja škola

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i ravnatelji škola, pojasnio je SDP-ovac Peđa Grbin, u roku 30 dana moraju se izjasniti na kojoj će funkciji biti. Kristijan Rajšel ravnatelj je Srednje škole Vladimir Nazor u Čabru, te načelnik Općine Čabar kao volonter, a Sandra Krpan ravnateljica Osnovne škole Milan Brozović u Kastvu. Ako izaberu ulazak u saborske klupe, tada mogu sa svojim školama potpisati ugovor o tome da ih radno mjesto čeka, no riječ je o radnom mjestu sukladnom njihovoj školskoj spremi, a ne više mjestu ravnatelja jer je za očekivati da tada škola treba provodti natječaj za novog direktora na puni mandat, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo