'Već od sutra kreće inspekcija rada osigurati plaće za one koji ih ne primaju'

Objavljena je lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće - s više od 7 tisuća poslodavaca.

15.7.2014.
20:13
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je u Dnevniku Nove TV što slijedi nakon objave liste. 'Već od sutra u tvrke kreće inspekcija rada utvrditi činjenice i osigurati plaće za one radnike koji ih ne primaju. Na početku idu u prvih 60 tvrtki s popisa koje imaju najveći broj radnika, a onda u sve ostale'. Cilj je, kaže ministar, radnicima osigurati plaće.

Ministar je odgovorio i na pitanje na koji način će novac uzimati. 'Lista srama nije samo lista srama. Ona je alat koji država ima, koji je pružio podatke pomoću kojih se vidi tko ne isplaćuje plaće'. Kaže i kako postoji mehanizam ovrhe, ovrha nad nekretninama i nad drugim stvarima koje poslodavci imaju. Ako novaca ne bude na računima tvrtki, uzimat će se s privatnih računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici moraju imati plaće

'OIB je vrlo moćan instrument kroz koji vidimo sve, inspekcija rada će efikasno utvrditi činjenice, radnici moraju imati plaće', naglasio je ministar i dodao da je ovo samo početak. Objasnio je da sustav nije funkcionirao jer nisu znali tko ne isplaćuje plaće, međutim, nada se da će se vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća. Tko to ne može morat će u predstečaj ili stečaj. Bit će i kaznenih prijava, kaže ministar, obzirom da je neisplata plaća kazneno djelo. 'Sustav se godinama nije brinuo oko plaća. Konstruktor je primjer toga što se dešavalo prije. Mi smo krenuli raščišćavati to', kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo