'JUGOSLAVENSKI LAS VEGAS' / Možete li vjerovati da su se ovdje gosti kupali u šampanjcu, kockali i jeli jastoge? Jedno od najluksuznijih naših odmarališta sada propada

Tada se dnevno trošilo stotinu kilograma jastoga, pet kilograma kavijara i stotine boca vrhunskih alkoholnih pića

22.8.2023.
21:38
VOYO logo

Američki multimilijunaš, ujedno i izdavač erotskog časopisa, prije čak 50 godina u Malinskoj na Krku otvorio je jedan od najraskošnijih hotelskih kompleksa na svijetu. Jugoslavenski Las Vegas, kako su ga prije nazivali, bio je jedno od najluksuznijih odmarališta u cijeloj državi u svoje vrijeme, piše Danas.hr RTL-a. Sada je to samo još jedna ruševina na Jadranu.

Priča o Hotelu Palace, centralnom objektu hotelskog megakompleksa Haludovo, jedinstven je spoj socijalizma i kapitalizma. Hotel je, naime, imao lobi gdje je početkom 70-ih godina vladao hedonizam kao na nijednom drugom mjestu u Jugoslaviji. Bogataši iz Amerike dolazili su kockati, jesti jastoge i kavijar, piti šampanjce i provoditi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se dnevno trošilo stotinu kilograma jastoga, pet kilograma kavijara i stotine boca najboljih alkoholnih pića. Prema legendama, u tom luksuznom hotelu postojao je i bazen koji je bio napunjen šampanjcem.

Image
HLADAN TUŠ /

Šok i nevjerica! Podbacila naša regija za elitni turizam, zakazali glavni gosti: 'Svi su se zaigrali s cijenama...'

Image
HLADAN TUŠ /

Šok i nevjerica! Podbacila naša regija za elitni turizam, zakazali glavni gosti: 'Svi su se zaigrali s cijenama...'

I dalje privlači pažnju turstima

Pokrivao je gotovo sto tisuća kvadrata što je oko 15 nogometnih igrališta. Primao je oko 15 tisuća ljudi i to je tada predstavljao pravi turistički gradić s vanjskim i unutarnjim bazenima, kuglanom i ogromnim terasama. Nalazi se niti 50 metara od mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekt Boris Magaš, autor Poljuda i hotela Solaris pokraj Šibenika, projektirao je cijeli kompleks. Gradnju je financirao Bob Guccione, vlasnik erotskog magazina Penthouse, a kako bi stvorio hedonistički raj, uložio je četvrt milijarde dolara.

Za vrijeme rata, hotel je služio kao smještaj izbjeglicama, no nakon neuspješne privatizacije, kompleks je prepušten propadanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutni vlasnik je rusko-armenski trgovac dijamantima Ara Abramjan koji je blizak Vladimiru Putinu. Prije nekoliko godina tražio je zatvranje plaže, to jest, obalnog pojasa dužeg od kilometra kako bi počeli radovi. Lokalna vlast je to odbila tako da se vlasnik tu nije pojavio već tri godine.

Od svega što se nudilo, danas su u upotrebi samo separei na plaži, a cijeli kompleks, pak, privlači pažnju turista kao kulisa za neki film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudesno je kako izgleda sada, ali kada bismo ga mogli vidjeti kroz oči turista, koji je sjedio ovdje u baru, ili u bazenu, to bi bilo još bolje", kaže Patricia iz Nizozemske. S njom se slaže i David iz Njemačke kojemu je "s jedne strane tužno, jer je tako ogromno i ima toliko uništenih stvari, ali s druge strane zbilja je lijepo vidjeti sve ovo i šetati uokolo."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo