MOŽE LI OVO SPASITI SLAVONIJU? / Rimac i Ericsson otvorili svoje urede, mladi bi mogli u njima vidjeti budućnost

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U istom danu u Osijeku Ericsson otvorio razvojno-istraživački centar, a Rimac automobili razvojni ured

22.9.2018.
19:27
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Osijek je, nažalost, u zadnje vrijeme postao jedan od simbola iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi, lošeg ekonomskog stanja i velike nezaposlenosti. Međutim, kada se pojavila vijest da je istog dana kada je tehnološki div Ericsson Nikola Tesla u petak u Osijeku otvorio razvojno-istraživački centar, svoj razvojni ured otvorio i Rimac automobili, konačno se može osjetiti dašak optimizma i pozitivne atmosfere.

U razvojnom-istraživačkom uredu Ericssona Nikola Tesla, čijih je prvih 30 zaposlenika pozdravio i premijer Andrej Plenković, razvijat će se suvremene mobilne tehnologije, piše Dnevnik.hr. Zbog toga će sigurno neki poput jednog zaposlenika Kristijana ostati u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ericsson planira povećati broj zaposlenika svog osječkog ureda

"Planiramo na ovoj lokaciji u konačnici imati značajno veći broj zaposlenika, a dinamika zapošljavanja ovisit će o dostupnosti visokoobrazovanih ICT stručnjaka", rekla je za Dnevnik.hr Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

"To je ključ. Otvara se razvojno-istraživački centar koji će se baviti 5G, dakle, najmodernijim i najsuvremenijim načinima komuniciranja i onim što će otvarati radna mjesta budućnosti", rekao je premijer Plenković koji smatra da je sve to velik je vjetar u leđa za Slavoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Započeo je s radom razvojni ured Rimac automobili

"Oni se bave ovdje u Osijeku jednim specifičnim područjem i to je razvoj visokonaponskih sustava, znači DCDC pretvarača i punjača za električne automobile. I želimo tu kroz vrlo blisku suradnju s fakultetom izgraditi snažnu ekipu", rekao je Mate Rimac. Zajedno s FERIT-om pokrenuli su automobilski smjer, zbog čega su studenti presretni.

"Dvoje kolega je otišlo na praksu preko ljeta, oni su iznimno zadovoljni, rade s najmodernijim tehnologijama", rekao je student automobilskog računarstva Borna Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Rimčeva osječkog ureda, Indijac Rajkumar Rajappan, kojeg već zovu lega Rajko, pohvalio je slavonske inženjere: "Oni imaju jako puno praktičnog znanja, uz onaj teoretski dio. Vole učiti nove stvari i primijenjuju naučeno u poslu".

Najavljuju se veće kvote za upis na FERIT

FERIT-u upisuje na godinu 400 studenata, što je nedovoljno da pokrije potražnju za inženjerima, pa se najavljuju povećane kvote

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da ćemo povećanjem naših kapaciteta, prvenstveno prostornih, moći povećati kvote u bliskoj budućnosti", rekao je za Dnevnik.hr prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo