OVO SU PITANJA KORONA REFERENDUMA / Most je upravo objavio detalje: 'Ukinut ćemo stožerokraciju s ova dva pitanja'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

S prikupljanjem potpisa za dva refendumska pitanja Most kreće 4. prosinca

25.11.2021.
13:08
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Na današnjoj konferenciji za novinare Most je predstavio detalje o referendumu koji planiraju inicirati vezano za koronakrizu i covid potvrde. Most tako kreće s prikupljanjem potpisa za dva referendumska pitanja. Prvo, žele da se u Ustav uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru. Drugo pitanje odnosi se na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje žele izbaciti Stožer civilne zaštite kao tijelo koje može odlučivati o mjerama koje ograničavaju prava i slobode. Također, žele da covid potvrde odmah prestanu važiti. S prikupljanjem potpisa kreću 4 prosinca.

"Naš cilj je ukinuti stožerokraciju i zato pokrećemo dvije referendumske inicijative, dva referendumska pitanja", kazao je na početku Božo Petrov, a potom je prepustio Mariji Selak Raspudić da objasni pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAOS ZBOG COVID-POTVRDA /

Plenković zbog neposluha želi mijenjati zakon, Most traži referendum, ali stručnjak tvrdi da je stvar jasna: 'Ništa od toga'

Image
KAOS ZBOG COVID-POTVRDA /

Plenković zbog neposluha želi mijenjati zakon, Most traži referendum, ali stručnjak tvrdi da je stvar jasna: 'Ništa od toga'

Žele promjene u Ustavu i Zakonu

"Prvo je pitanje ustavotvorno i odnosi se na izmjenu članka 17. stavka 1. Ustava RH gdje se uz ono što je već navedeno, a to je da se u doba ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti, velikih prirodnih nepogoda dodaje i epidemija, odnosno pandemija kao trenutak u kojem se pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom mogu ograničiti, ali na način da o tome odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom", kazala je Selak Raspudić.

Most dakle predlaže da se u članak 17. Ustava uvrsti i stanje epidemije, odnosno pandemije kao ono stanje o kojem Sabor odlučuje dvotrećinskom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugo pitanje je zakonodavnog karaktera. Tražit ćemo odgovor na pitanje da se donese izmjena zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U članku 1. se predlaže sljedeća izmjena: "O mjerama, ako se njima ograničuju pojedina slobode i prava, zamajčena Ustavom u stavku 7 brišu riječi 'i Stožer civilne zaštite. Odnosno da o ograničenju sloboda i prava ne može odlučivati Stožer, nego samo Sabor. Tako mičemo Stožer iz odlučivanja".

Također, žele da se odluke Stožera koje su trenutno na snazi daju na potvrdu Saboru. "Tražimo da covid potvrde odmah prestanu važiti. Dali smo rok od 30 dana ako ta odluka mora prestati važiti. Sabor treba donijeti novi propis", kazala je Selak Raspudić. Kazala je kako su izdvojili upravo covid potvrde kao odluku koja treba prestati važiti, dok ostale odluke Stožera idu na potvrdu Sabora, zbog velikog prosvjeda i toga što je njihovo sadašnje uvođenje protuzakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj ovih izmjena je ukinuti stožerokraciju i zato predlažemo dvije refendumske incijative. Epidemija je stanje o kojem Sabor treba odlučivati konsenzusom. Druga zakonodavna inicijativa ima tri cilja. Prvo, da o ograničavanju sloboda i prava ne odlučuje Stožer, nego Sabor. Drugo, da sve odluke koje je dosad donio Stožer, a koje su trenutno na snazi, dođu na potvrdu u Sabor. Treće, da se trenutno važeća odluka o covid potvrdama u roku od 30 dana ukine i da onda nadalje o svim mjerama odlučuje Sabor", kazala je Selak Raspudić.

Miletić: Krećemo 4. prosinca

Na presici je govorio i Marin Miletić koji je kazao kako s prikupljanjem potpisa kreću 4. prosinca. Kazao je kako su do danas okupili 6270 volontera te kako će se potpisi prikupljati diljem Hrvatske. "Taj broj volontera nije konačan, gotovo 50.000 ljudi koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa nam se javilo. Uvjereni smo da ćemo uspjeti", kazao je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nino Raspudić je kazao kako su danima bili izloženi omalovažavanju. "Sada kada su pitanja tu jasno je da se obraćamo svima, lijevima i desnima, cijepljenima i necijepljenima. Uspravite se i podignite glavu. Podržite ovu inicijativu kako bismo se na legalnim i legitiminim temeljima borili svi zajedno i suzbili ovu epidemiju", kazao je Raspudić.

Selak Raspudić je na pitanje novinara kazala kako ne vidi niti jedan sadržajni razlog da ovu inicijativu ne podrži i oporba. "Cijela oporba je upozoravala na nezadovoljstvo načinom kako se ove odluke donose", kazala je i dodala da očekuje podršku oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što ako inicijativu sruši Ustavni sud, Selak Raspudić je kazala kako će, ako do toga dođe, rado čuti pravorijek Ustavnog suda, no kako se ne smije ignorirati volja naroda.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo