MOST: /

'Ne tražimo da Milanović ode sa čela SDP-a, već da ne bude premijer'

Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpić

Neformalnih poziva i posrednih poruka iz HDZ-a o mogućem preslagivanju kako bi se izbjegli izvanredni izbori je bilo, ali Most ih je odbio, tvrdi jedan od čelnika Mosta Miroslav Šimić.

11.7.2016.
14:49
PIXSELL, Marko Prpić
VOYO logo

"Nismo o tome razmišljali, ali se počelo spekulirati o tome. Most se nije htio preslagivati i ne znam kako je to netko mislio da ćemo, nakon sto poziva, stotinu i prvi put na to pristati. Mi smo izglasali raspuštanje Sabora, izglasali smo da ostanemo bez svojih fotelja i ne vidimo argument kojim nas netko može privoljeti na takvu stvar", rekao je Šimić gostujući u Novom danu N1 televizije.

Image
MOST POTVRDIO DA HDZ OČAJNIČKI ŽELI IZBJEĆI IZBORE: /

Evo kako će se oni postaviti prema tome

Image
MOST POTVRDIO DA HDZ OČAJNIČKI ŽELI IZBJEĆI IZBORE: /

Evo kako će se oni postaviti prema tome

"Imamo visoke plaće, je li normalno da ne dolazimo u Sabor"

Most je tražio da Sabor nastavi s radom i nakon 15. srpnja, na što im je predsjednik Sabora Željko Reiner, prema Šimićevim riječima, kazao da je to 'pakleni tempo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidimo razloga da ne održimo niti jednu sjednicu. Podsjećam vas da imamo visoke plaće, između 12 do 17 tisuća kuna, i sad mi recite je li normalno da ja ne dolazim u Sabor na zasjedanje", kazao je Šimić.

Baš stoga je podsjetio i na izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka koje je predložio Most, no koje se neće naći na dnevnom redu jer su, kaže Šimić, HDZ i SDP "usuglašeno osujetili donošenje izmjena tog zakona" koji bi im ograničio proračunska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je poželjniji postizborni partner Mostu - Domoljubna koalicija ili Narodna koalicija - Šimić nije želio odgovoriti.

"HDZ i SDP su isti, svejedno nam je s kim ćemo surađivati"

"Nama je vrlo jasno da se u slučajevima suradnje i s HDZ-om i sa SDP-om susrećemo sa sličnim strukturama, koje se fingiranim ideološkim borbama bore za vlast pa onda vladaju na isti način. Most je sa 300 tisuća glasova pokazao da možemo sačuvati vjerodostojnost i nacionalne interese, a zamislite što možemo s milijun glasova! Nama je svejedno s kim ćemo morati surađivati, smatramo ih jednakima. Oni će dobiti respektabilan broj građana, što mi je žao, i mi razumijemo da moramo surađivati, ali Most mora biti jači partner", kazao je Šimić.

Za Božu Petrova i njegovu ambiciju da bude premijer, Šimić kaže da ima sve kvalitete potrebne za obnašanje te dužnosti - sposobnost, čestitost i poštenje. A na pitanje koga smatra boljim izborom za premijera - Tihomira Oreškovića ili Petrova, kazao je: "Meni je Božo Petrov prijatelj i ne mogu biti objektivan, a mislim da je Orešković bio izvrstan premijer također".

Image
Foto: PIXSELL, Robert Anić

"Koalicija SDP-a i HSS-a nije narodna nego trgovačka"

Koaliciju SDP-a i HSS-a nazvao je "trgovačkom, a ne narodnom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicije su normalne po izbornom zakonu, ali nije normalno da promijenite tabor u dva dana i onda od istog glasnogovornika, Stipe Gabrića Jambe, čujete da im je Zoran Milanović ponudio više nego rođeni ćaća. Kako to nazvati ako ne trgovinom?", smatra Šimić.

Odnos prema HDZ-u i SDP-u za Most je i dalje isti jer, kaže, obje stranke su ih htjele prevariti. Na pitanje uvjetuje li Most odlazak Zorana Milanovića za suradnju nakon izbora, odnosno koji je njihov glavni uvjet za koaliranje, Šimić je kazao: "Ne mislimo mi na njegov odlazak s mjesta predsjednika SDP-a. Ne možemo utjecati unutarstranačke procese, zato ne tražimo da ode s mjesta predsjednika SDP-a, već da ne bude premijer. Nismo ga bili spremni podržati tada, a nećemo to napraviti ni sad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo