MORH SE OGLASIO O MISTERIOZNOJ 'KUTIJI' PRONAĐENOJ U MORU KOD MLJETA: / 'Izdali smo odobrenje američkoj vojsci da testiraju uređaje na Jadranu'

Image
Foto: Morski.hr

Iz MORH-a i dalje ne odgovaraju na pitanje o kakvom se uređaju radi

10.1.2020.
9:03
Morski.hr
VOYO logo

Hrvatskom je vrlo brzo odjeknula vijest o tajanstvenom uređaju koji su ribari pronašli u moru kod Mljeta. Nakon toga nastala je apsolutna drama jer se prvo nije znalo o čemu se radi, no u međuvremenu se saznalo da je riječ o uređaju američkog vojnog broda. Podsjetimo, podgorski ribar Darko Kunac Bigava je na svome brodu "Mario II" ulovio tajanstveni vojni uređaj iz NASA-e. Uređaj je vratio Amerikancima, ali tek nakon što su mu platili nastalu štetu na ribarskoj opremi.

Image
Foto: Morski.hr
Image
Foto: Morski.hr

Uređaj koji je izvukao ribar iz Podgore

Portal Morski.hr poslao je upit Ministarstvu obrane (MORH) o njihovim spoznajama o tome što je vojni brod SAD-a radio neobične manevre u hrvatskim teritorijalnim vodama i otkud se takav uređaj našao oko Mljeta. Osim toga, pitali su o kakvom se to uređaju radi i što ta "kutija" radi u teritorijalnim vodama RH te zašto nije objavljen radio oglas o opasnosti po sigurnost plovidbe. MORH im je odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRIVEN MISTERIOZNI UREĐAJ U DUBINAMA HRVATSKOG MORA: /

Dan ranije detektirano je sumnjivo kretanje američkog broda

Image
OTKRIVEN MISTERIOZNI UREĐAJ U DUBINAMA HRVATSKOG MORA: /

Dan ranije detektirano je sumnjivo kretanje američkog broda

Odobrili su SAD-u testiranje uređaja na Jadranu, ali ne odgovaraju kakav je to uređaj

Novinari portala Morski.hr dobili su odgovor MORH-a, ali i dalje ne odgovaraju na pitanje o kakvom se uređaju radi.

Image
Image

"Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice", odgovorili su za Morski.hr iz službe za odnose s javnošću MORH-a.

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

"Nastavno na vaše upite, možemo vas izvijestiti kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u konkretnom slučaju, temeljem članka 31. Pomorskog zakonika, izdalo odobrenje za ispitivanje opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu 'Bruce C. Heezen' Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobrenje je izdano u skladu s odredbama Pomorskog zakonika uz prethodno pribavljene suglasnosti Ministarstva obrane, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Ministarstva kulture za obavljanje predmetnog ispitivanja i uz udovoljavanje uvjeta sigurnosti plovidbe. Vezano za vaš upit oko posredovanja Obalne straže, molimo da se obratite Ministarstvu obrane", glasi odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo