MORH DOVRŠIO PROCJENU PONUDA: / Hrvatsko nebo čuvat će modernizirani izraelski F-16 Barak?

Image
Foto: AFP

Ministarstvo obrane završilo je proces vrednovanja ponuda za kupnju borbenog aviona, a izrađena je i Studija izvodljivosti na temelju koje će se donijeti konačna odluka.

2.12.2017.
18:28
AFP
VOYO logo

U procesu donošenja odluke sudjeluje Odbor za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu koje saziva predsjednica, dok je zadnji u korak u procesu odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koju donosi Vlada RH, naglašavaju u MORH-u.

Svi detalji o preporukama čuvaju se u strogoj tajnosti. Dosad su svoje mišljenje o preporuci stručnog tima MORH-a dali najbolji inženjeri, piloti i ekonomski stručnjaci, a sada svoj sud trebaju dati političari, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je to koju ne donosi samo jedna osoba, komentirao je ministar Damir Krstičević.

Najjeftinija i najskuplja ponuda odmah su otpale

Ponuditelji su obaviješteni o završetku evaluacije, no još uvijek im nisu javljeni rezultati. Ipak, ponuditelji iz Grčke, Izraela, SAD-a i Švedske već imaju neka neslužbena saznanja o tome kako su prošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kuloarima se spekuliralo kako su prvo otpale najjeftinija i najskuplja ponuda. Grčki F-16 navodno ne ispunjava sve ono što se u natječaju traži, dok je američka ponuda za moderni F-16 Viper za Hrvatsku jednostavno preskupa.

Mediji tako pišu kako su u završnici natječaja ostali novi švedski JAS 39 C/D Gripen te rabljeni izraelski F-16 Barak. Pisalo se i kako je Gripen iznenađujuće skup. No, Hrvatska je tražila 'višenamjenski borbeni lovac' koji ima sve mogućnosti i naoružanje, zbog čega cijena ne čudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena nije najvažniji razlog

Izraelski Barak datira s kraja 80-ih i početka 90-ih prošlog stoljeća, no ojačana mu je konstrukcija tako da sada može ponijeti puno više oružja i opreme nego Gripen. Također se radi na modernizaciji zrakoplova, bez obzira na to hoće li ga MORH kupiti ili neće.

Večernji piše kako se u kuloarima govori da će se preporuka iz MORH-a vjerojatno odnositi na izraelski F-16. Razlog nije samo cijena, iako je izraelski avion nekoliko stotina milijuna eura jeftiniji od Gripena, a uz njega je uračunato i naoružanje. Cijena nije odlučujuća jer u kalkulacijama stručnog povjerenstva MORH-a ona čini tek trećinu jednadžbe. Ostatak ocjena ovisi o strateškom savezništvu (dugoročni, pouzdani saveznik Hrvatskoj u obrani), sposobnostima zrakoplova i poslovno-gospodarskoj suradnji, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka će biti donesena za mjesec ili dva.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo