Nezaposlenim mladicima 'opalili' 200 eura kazne zbog vrijedanja Josipovica

3.12.2014.
9:06
VOYO logo

Nakon krim-istrazivanja, prekrsajne prijave su isle ukupno protiv cetiri osobe, i to brace J.J. (21) i J.J. (27) iz splitskoga kvarta Visoka koji su zateceni kako lijepe plakate, te D.D. (26) i 31-godisnje A.V. koji su im pomagali u tome.

Policija o ovom dogadaju nije izvijestila u svom redovitom biltenu, a na upit Slobodne Dalmacije Ana Cepic, sluzbenica iz Odjela za odnose s javnoscu te Uprave, rekla je: "Prekrsajno smo procesuirali cetiri osobe zbog prekrsaja iz clanka 5. Zakona o prekrsajima protiv javnog reda i mira, a od toga smo tri osobe doveli na Prekrsajni sud u Splitu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija nije isla s kaznenim prijavama jer je procijenjeno kako u ovom slucaju nema kaznenog djela koji se goni po sluzbenoj duznosti.

Uhicenja samo u Splitu

Akciju lijepljenja plakata, prema nesluzbenim informacijama, provela je neformalna grupa "Mladi za Hrvatsku". Nisu registrirani kao udruga, spontano su se okupili uglavnom preko Facebooka i drustvenih mreza, a akciju lijepljenja plakata su proveli u Zagrebu, Varazdinu, nekim mjestima u Istri, Vukovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Trogiru, Orahovici, Lipiku, Pakracu, ali je uhicenja jedino bilo u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braca, 21-godisnji J.J., inace arhitektonski tehnicar, i 27-godisnji J.J., po struci magistar gradevine, obojica nezaposleni, na Prekrsajnom sudu iznijeli su svoju obranu te su rekli da su plakatima izrazili svoje nezadovoljstvo i bunt protiv kandidata Ive Josipovica.

Glasnogovornica Prekrsajnog suda u Splitu potvrdila je da su obojica priznala djelo te je svaki kaznjeni novcanom kaznom u protuvrijednosti od 100 eura, oduzeti su im i plakati s kojima su zateceni u Vukovarskoj ulici. S druge dvije prekrsajne prijave glasnogovornica nije bila upoznata, pa ih nije mogla ni komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipovicev stozer: Nismo za represiju

"U izbornim kampanjama sirom demokratskog svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, akcije poput navedene su uobicajene. U izbornom stozeru Ive Josipovica smatramo da na izrazavanje misljenja, a ovu akciju skupine mladih ljudi u Splitu dozivljavamo upravo na taj nacin, nije potrebno reagirati represijom", porucila je Mladenka Saric, glasnogovornica Josipoviceva izbornog stozera. U stozeru su za uhicenja cetvero Splicana doznali su iz medija.

Saric kaze da je splitska policija vjerojatno postupala na temelju samostalne procjene, s obzirom da je istovjetnih aktivnosti bilo i u drugim gradovima, ali ne i privodenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zaplijenjenim plakatima nalaze se fotografije Josipovica i aktivistice Vesne Terselic iz udruge Documenta, fotografija Josipovica u vojnoj odori bivse JNA, plakat s Josipovicevim portretom gdje su mu pobrojani svi grijesi te veliki plakat Josipovica iza cijeg lika na crvenoj podlozi stoji zuta zvijezda petokraka sa stihovima A.G. Matosa. "U sarmantnoj pozi moderni poganac, najmio ga stranac, da nam metne lanac. Taj klatez, sto o pravdi blebece, on za korist tudu laze, klevece."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo