nemoćni su / Monstrum će se izvući? Uskoro nastupa zastara za silovanje pasa. Malenica: 'Ministarstvo tu ne igra nikakvu ulogu'

Image

Apsolutna zastara u ovom slučaju nastupa sredinom rujna ove godine i ako do tada ne bude izručen Ivanišević će biti slobodan i više mu se neće moći suditi za isti zločin. Prema navodima medija, bjegunac s tjeralice, u vrijeme zločina zaposlen u Europskom parlamentu, uhićen je u svibnju u Njemačkoj

5.9.2023.
13:08
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da njegovo ministarstvo ne igra nikakvu ulogu u slučaju bivšeg zaposlenika Europskog parlamenta Ivora Ivaniševića koji izbjegava izručenje i kojem sredinom rujna nastupa zastara zbog silovanja pasa.

''Kada govorimo o Europskom uhidbenom nalogu govorimo o komunikaciji pravosudnih tijela. Mi kao ministarstvo nemamo nikakvu ulogu, već je isključivo riječ o komunikaciji sudova. U ovom trenutku nemam detaljnijih informacija, o tome bi trebao nešto reći sud koji je izdao Europski uhidbeni nalog temeljem kojeg trebaju postupati nadležna tijela druge države'', kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je bivši zaposlenik Europskog parlamenta i nekadašnji član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije Ivor Ivanišević (47) za kojim je hrvatski sud izdao tjeralicu, uhićen u svibnju ove godine, belgijska vlast ga četiri mjeseca kasnije još uvijek nije izručila hrvatskom pravosuđu.

Image
Vrebala ih godinu dana /

Žena (37) osumnjičena za silovanje svojih susjeda blizanaca (15). Prijeti joj 30 godina zatvora!

Image
Vrebala ih godinu dana /

Žena (37) osumnjičena za silovanje svojih susjeda blizanaca (15). Prijeti joj 30 godina zatvora!

Apsolutna zastara u ovom slučaju nastupa sredinom rujna ove godine i ako do tada ne bude izručen Ivanišević će biti slobodan i više mu se neće moći suditi za isti zločin. Prema navodima medija, bjegunac s tjeralice, u vrijeme zločina zaposlen u Europskom parlamentu, uhićen je u svibnju ove godine u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanišević je u rujnu 2021. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjena nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić osudila ga je na kaznu zatvora propisanu za ubijanje ili mučenje životinja zbog dugog perioda u kojem su se zlostavljanja događala od 2009. do 2015. ali i načina počinjenja nedjela, dok je kao olakotnu okolnost našla samo dosadašnju neosuđivanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu razmatrana povišenja kazni za zoofiliju

Ivanišević je u ponovljenom suđenju ove godine ponovno osuđen na maksimalnu kaznu od godine dana zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za ocjenu radi li se o preblagoj kazni za zoofiliju i radi li ministarstvo u smjeru povisivanja kazne za to kazneno djelo, Malenica je odgovorio kako u tom dijelu nisu razmatrali nikakve promjene.

''Uvijek kada se otvori Kazneni zakon, postoji mogućnost da se revidiraju neke druge kazne. Mi trenutno imamo otvoren Kazneni zakon u dijelu paketa izmjena koja se odnose na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Tu smo u završnoj fazi razgovora s predstavnicima civilnog društva i akademskom zajednicom, ali isto tako i predstavnicima pravosudnih tijela'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je dodao da će Radna skupina nastaviti ovaj tjedan razgovarati u cilju poboljšavanja zakonodavnog okvira.

Obilazeći u utorak gradilište na kompleksu budućeg Trga pravde u Zagrebu, Malenica se dotakao i hrvatskih navijača uhićenih u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao da je konzularna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova u svakodnevnoj komunikaciji s uhićenim navijačima i članovima njihovih obitelji te da se čekaju rezultati istrage za koju ga je ministar vanjskih poslova izvijestio da je pri kraju.

Pogledajte video: Jakne preko glave i lisice na rukama. Policajci osumnjičeni za silovanje strpani u maricu. Idu u istražni zatvor

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo