Momira Dropca uspjeli naći svi osim socijalne službe

24.3.2010.
12:03
VOYO logo

Iako su od prikazivanja njegove ispovijesti na HTV-u prošla četiri dana, socijalne službe još ga traže. Nije poznato ni zašto se nitko nije obratio novinaru koji je bio u stanu u kojemu živi Momir Drobac, piše Večernji list.

arti-201003220382006U Centru za socijalnu skrb Zagreb su nakon njegove ispovijesti na televiziji evidencije češljane u dva područna ureda: Maksimir, kojemu je pripadao dok je živio u Šeferovoj ulici u stanu u kojem sada živi premijerka, te Peščenica, kojemu pripada otkako je protiv svoje volje preseljen u to naselje. Ipak, čini se da Drobac nikada od njih nije tražio nikakvu pomoć, a da apsurd bude veći, on stanuje u zgradi do one u kojoj se nalazi mjerodavni Centar za socijalnu skrb, tvrdi Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da se javio, ostvario bi prava'

"Da se javio on ili netko od njegovih bližnjih, ostvario bi sve ono što zakon jamči: kako je riječ o nezaposlenom čovjeku kojemu nije oduzeta poslovna sposobnost, ali nema sredstava za život, dobio bi pravo na stalnu socijalnu pomoć u iznosu od 500 kuna. To bi bila osnova na koju se nadograđuje cijeli niz prava", kaže voditeljica Ureda Maksimir CZSS Zagreb.

arti-201003220121006Riječ je npr. o pravu na prehranu u pučkoj kuhinji, jednokratnoj novčanoj pomoći te subvenciji troškova stanovanja. Dakle, kad se Drobac javi socijalnoj službi, u kratkom će roku nestati njegovi problemi osnovne egzistencije: struja, hrana te mjesečna novčana pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjeravali smo naše evidencije, ali ime Momir Drobac nigdje se ne spominje. Nažalost, kad je riječ o radno sposobnim odraslim osobama, socijalni radnici nemaju pravo ništa nametati niti zapovijedati. Jednostavno, takvim ljudima može se pomoći samo ako oni pomoć žele prihvatiti", kažu u Centru.

Također, u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi kažu da iz ureda premijerke Jadranke Kosor nitko nije zvao niti tražio bilo kakav tretman za Momira Dropca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čude što ih nitko od Dropčevih prijatelja ili susjeda nije kontaktirao

arti-201003210146006Međutim, dosad nije bilo konkretnih pomaka u tom slučaju. U Centru za socijalnu skrb čude se što nitko od Dropčevih prijatelja ili susjeda dosad nije s njima kontaktirao, te apeliraju da to sada učine oni ili da o tome porazgovaraju s njime.

Podsjetimo, Momir Drobac već je 20 godina nezaposlen, a preživljava skupljajući boce. Njegov je brat 1999. godine, četiri godine nakon što su izgubili roditeljski dom, obolio od shizofrenije te počinio samoubojstvo skokom s 14. kata. Sobu iz koje je brat skočio Momir otad nije otvorio, a stan je u katastrofalnom stanju: nema grijanja ni parketa, a sedam godina nema ni struje, koja mu je zbog dugova isključena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003220782006 arti-201003220198006 arti-201003200063006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo