PITALI SMO VAS / Molitva samo đavlu smeta ili vratimo se u srednji vijek? Građani podijeljeni oko molitelja

Image
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Na našoj Facebook stranici Danas.hr pitali smo vas podržavate li ili ne podržavate molitelje, a dobili smo više od 2000 odgovora, ovo su neki od njih

3.12.2022.
17:00
Lovro Domitrovic/PIXSELL
VOYO logo

Treći put prve subote u mjesecu na zagrebačkom trgu okupljaju se muškarci koji kleče i mole krunicu uz svete relikvije. Ove subote pridružile su im se i žene, ali i oni koji se s moliteljima ne slažu.

Na Facebooku portala Danas.hr pitali smo vas podržavate li molitelje, a odgovori su podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji podržavaju kažu kako molitva nikom nije naškodila, a drugi povlače paralelu s gay prideom. "Da,naravno da podržavam,ako mogu neke skupine mahati duginim zastavicama na trgovima i ulicama zašto ne bi mogli vjernici u miru i tišini moliti, ipak smo mi još uvijek u većini katolička zemlja", kaže jedna.

"Naravno. Molitva samo Đavlu smeta", navode drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DA! A tko nema dovoljno ljubavi u sebi ne može razumjeti. Ako ti smeta, ne gledaj. Da se nasred trga neki krevelje bez veze, bilo bi u redu. Podrška svima koji vjeruju u nadu, ljubav i mir. Bilo na trgu, domu, crkvi.. Bilo gdje", dodaju treći.

"Apsolutno podržavam s koje god strane pogledam - vjerske, intelektualne, slobode javnog izražavanja, izvana i iznutra. Ponosna sam na sve muškarce koji su preuzeli ovu inicijativu i koji znaju poziv čovjekov da bude ono što je stvoren, a to nije moguće bez Stvoritelja i svega što je On darovao na tom Putu pa tako i Blaženu Djevicu Mariju. Hvala njima i naravno Djevici Mariji", ističu četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tiha misa i krunica /

FOTO Muška krunica usred Zagreba, došli i prosvjednici. Na glave stavili krune od bodljikave žice

Image
tiha misa i krunica /

FOTO Muška krunica usred Zagreba, došli i prosvjednici. Na glave stavili krune od bodljikave žice

"Svaka čast! I ja se tada molim doma, moja želja je to da se okrenemo svi prema dragom Bogu. Neka sav svijet moli svoju vjeru, da svi što ratuju uzmu svoje krunice u ruke Bog vas blagoslovio", kažu peti.

Oni koji ne podržavaju kažu kako je to narušavanje javnog reda i mira te se pitaju gdje je tu policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne! Ovo je privlačenje pozornosti na sebe i svoje stavove. Nema to veze s vjerom i Bogom", smatraju jedni.

"Ne, iako sam vjernica. Moli se u tišini, u crkvi ili domu, a ne da se radi cirkus iz toga i da svi vide i znaju za što se oni mole", kažu drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne podržavam i protiv sam. Čak zabranila bih to da se mene pita. Nije stvar u tome što netko moli. To je njegova osobna stvar i to neka radi u svojoj intimi. Nije me briga. Ovdje se radi o tome za što se oni mole i zalažu i to javno. Ja kao žena ne želim da se oni mole i zalažu za mene po nekim svojim načelima. Tj. uskraćivanje prava i slobode. Hvala lijepa gospodo, ali Ne", dodaju treći.

"Što se ne skupe pa odu nešto konkretno odraditi na Banovini, tamo uz Božju pomoć treba djelovati", mišljenje je četvrtih, a peti misle:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka se samo mole za autoritet muškaraca. I to mi je neki 'autoritet', klečati na javnom mjestu i moliti krunicu. Da su pravi muškarci, pater familias, bili bi kod svojih žena i djece i molili ako već tako žele, s njima. To su licemjeri! Tužno i ružno za vidjeti. I koliko ja znam zakon, nenajavljeno okupljanje, bez dozvole, je zabranjeno."

Neki u konačnici kažu kako ne podržavaju, ali i da nemaju ništa protiv, a bilo je i onih duhovitih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da podržavam. Ovo bi trebalo iskomercijalizirati kao turističku atrakciju, tipa 'Zagreb kroz Srednji Vijek'. trebalo bi još jedino izbaciti struju, vodu i kanalizaciju, ali mentalni sklop je tu", kažu.

"Čujte svaka pomoć je dobrodošla za utakmicu protiv Japana. Zašto ne", tvrde drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam ništa protiv, ali su crkve zatvorene ili…", zaključuju treći.

Sve odgovore pogledajte ovdje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo