'MOGUĆE DA SE RADI I O KAZNENOM DJELU': / Pravni stručnjak oštro o Karamarkovoj ulozi u aferi

Image
Foto: Pixsell, Grgur Zucko
13.5.2016.
6:55
Pixsell, Grgur Zucko
VOYO logo

Tog je mišljenja i profesor kaznenog prava i jedan od tvoraca Zakona o sprječavanju sukoba interesa Josip Kregar. Ističe da je Karamarkov zahtjev Povjerenstvu tek pokušaj da se minorizira cijeli slučaj. "Ali ovo je presudan slučaj za Vladu. Jer Karamarko je prvi potpredsjednik Vlade RH, a njegova je supruga radila za suprotnu stranu! Sve ovo utječe na njegovu vjerodostojnost i vjerodostojnost Vlade."

Image
ANALITIČARI ZA NET.HR O AFERI ANE KARAMARKO: /

'Postoji sumnja da prvi potpredsjednik Vlade radi za suprotnu stranu'

Image
ANALITIČARI ZA NET.HR O AFERI ANE KARAMARKO: /

'Postoji sumnja da prvi potpredsjednik Vlade radi za suprotnu stranu'

Karamarko je trebao sam obavijestiti Povjerenstvo i javnost

"Imam premalo informacija da bih mogao procjenjivati ima li elemenata kaznenog djela, ali moguće je da je riječ o kaznenom djelu neprikladnog utjecaja. Kod zloporabe položaja i ovlasti kazneno djelo nije zaključeno samo kad je donesena neka odluka nego i kada postoji pokušaj da se tako nešto učini. Kao što kazneno djelo korupcije nije samo davanje i primanje mita nego korištenje povlaštenih informacija radi privatne koristi", kaže Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da je Karamarko trebao sam obavijestiti Povjerenstvo i javnost o poslovnim odnosima svoje supruge. Premda u vrijeme kad je njegova tadašnja partnerica, a sada supruga, imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom Karamarko nije bio član Vlade, za Kregara je to nebitno.

'Taj ugovor je fikcija'

"Jer on je poslije postao prvi potpredsjednik, a kao takav je davao i izjave oko arbitraže. Glavno je pitanje što je Vlada učinila u slučaju Ina-MOL. Pa čak da nije učinila ništa, postavlja se pitanje zašto nije? I je li to povezano s poslovnim odnosom koji preko Petrovića Karamarkova supruga ima s MOL-om", naglasio je Kregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, što je to uopće analitičar medija? To je kao da meni netko naruči da mu monitiram centralno grijanje, a o tome nemam pojma, ali vam to naplatim. To je fiktivni pravni posao. Taj ugovor je fikcija."

Ugrožavanje nacionalnih interesa

Iz GONG-a su prije dva tjedna zbog prijateljstva Karamarka i Petrovića zatražili da se šef HDZ-a povuče iz odlučivanja oko arbitraže Ina-MOL. To je on danas i najavio, kazavši da se zbog medijskog linča nad njime i njegovom obitelji povlači iz odlučivanja o Ini, no iz GONG-a poručuju da to više nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije pitanje samo za Povjerenstvo nego i za druge nadležne institucije. Zasad nemamo dokaze da je riječ o korupciji, ali kada se spoje sve kockice koje su nam poznate, ima osnove da se istraži ima li u cijelom slučaju korupcije", naglasio je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. "Nije više stvar samo odlučivanja nego i njegova političkog utjecaja u Vladi te raspolaganja povjerljivim informacijama. A to je već ugrožavanje nacionalnih interesa", istaknuo je Zelić.

Sve o ovoj aferi možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo