Mogu upasti u kuću usred noći i skinuti vas do gola

5.11.2011.
20:11
VOYO logo

Javni ovršitelji počinju s radom 1. siječnja sljedeće godine, njihova lista ovlasti je tolika da su ih već prozvali šerifima. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prošli je tjedan, 24. listopada, u strogoj tajnosti imenovao prvih dvadeset javnih ovršitelja, a do kraja godine trebalo bi ih biti izabrano još 80, pa bi ih tako bilo stotinu u 65 gradova.

Brojni su političari i pravni stručnjaci lani skočili na noge kad se donosio Zakon o javnim ovršiteljima, koji je jedva prošao saborsku proceduru, jer je, kao rijetko koji akt, poslan i u treće čitanje. Međutim, na kraju je ipak donesen, unatoč brojnim manama, i takav stupa na snagu za nepuna dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Javni ovršitelj, prema zakonu, mora biti osoba dostojna te struke, besprijekorno čiste prošlosti i morala, no za njihove službenike ne piše da moraju biti besprijekorno čisti, što bi moglo otvoriti put kriminalnom podzemlju. Drugi je problem nadzor rada javnih ovršitelja. Sada ih nadziru samo općinski sudovi, a nakon toga stranka se može žaliti jedino Ustavnom sudu. I na kraju, pitanje je kako će posao zaživjeti s prvim danom sljedeće godine. Naime, pitanje je jesu li popunjena sva javnoovršiteljska mjesta, a sudovi od 1. siječnja 2012. prestaju provoditi ovrhe, pa bi moglo doći do vakuuma'', upozorava za Jutarnji list Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa, koji danas radi kao odvjetnik.

Upozorava i da javni ovršitelji za štetu jamče samo svojom imovinom te smatra kako bi i država, koja ih imenuje, trebala preuzeti rizik i jamčiti za nadoknadu štete koju eventualno naprave ovršitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo