KONTROVERZA U ZAKONU / Mogu li sanitarni inspektori narediti cijepljenje protiv korone? Stožer: 'To nije intencija. Nitko to ne može...'

'Postoji raniji članak, kojim sanitarni inspektor doista može naložiti u pojedinim situacijama nekom cijepljenje, primjerice hepatitisa', kazao je Beroš

26.11.2021.
16:15
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao redovnu konferenciju za medije na kojoj je izvijestio javnost o epidemiološkoj situaciji u zemlji vezanoj uz koronavirus. Osim toga, šef Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je donošenje novih mjera za prelazak granice zbog pojave novog soja koronavirusa.

Na presici se govorilo i o skraćivanju trajanja covid potvrda, koje trenutno vrijede godinu dana, na devet mjeseci. Rekao je da se odluka iz Europske unije očekuje sredinom prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osoba koja je preboljela covid i nakon toga se cijepila jednom dozom mogla je dobiti covid potvrdu. Ako je osoba preboljela i nakon toga se cijepila s dvije doze onda se računa da je primila tri doze - preboljenje je prva doza, prvo cijepljenje druga doza i drugo cijepljenje treća doza'', pojasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Članovi Stožera kazali su i to da će se ostaviti jedan period kako bi se ljudi uspjeli dodatno cijepiti trećom dozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJI NOVE MJERE /

Božinović predstavio ograničenje na granici: 14-dnevna karantena za putnike iz kritičnih zemalja

Image
DETALJI NOVE MJERE /

Božinović predstavio ograničenje na granici: 14-dnevna karantena za putnike iz kritičnih zemalja

Mogu li sanitarni inspektori narediti cijepljenje?

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuje da sanitarni inspektori mogu narediti cijepljenje osobama koje su u stalnom kontaktu s koronavirusom.

 ''Izmjenama i dopunama tog zakona nastojali su se dogovoriti elementi o novoj sigurnosnoj mjeri. U ovom trenutku Zakon je u e-savjetovanju i prvog je dana stiglo oko 400 pitanja. Kada završi savjetovanje dozvolite da komentiramo sve'', poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović dodatno je pojasnio izmjene zakona. "U članku piše da sanitarni inspektori mogu narediti provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju radi ulaska u određene prostore. Dakle, mogu narediti obvezu predočenja dokaza, odnosno provedbu mjere kojom morate pokazati covid potvrdu da ste testirani, cijepljeni ili preboljeli", ponovio je Božinović. "Točka 9b, (sanitarni inspektor, op. a.) može narediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj sigurnosnoj mjeri obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju u određene prostore", rekao je Božinović.

Beroš: 'Nitko u ovom trenutku ne može naložiti obavezno cijepljenje'

"Komentirate raniji članak Zakona, ne nešto što je supstrat sadašnje izmjene. Apsolutno nije tendencija da sanitarni inspektor nekome naloži cijepljenje i to otklanjamo u potpunosti. Međutim, postoji raniji članak, kojim sanitarni inspektor doista može naložiti u pojedinim situacijama nekom cijepljenje, primjerice hepatitisa", dodao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka pandemije govorimo da nema obaveznog cijepljenja, pa je potpuno jasno da ni sanitarni inspektori, ili bilo tko drugi, u ovom trenutku ne mogu naložiti nikom obavezno cijepljenje", jasno je poručio Beroš.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo