100 godina varteksa / Modna kuća bila pred bankrotom, a onda ju je preuzeo matematičar: 'Opet se razmišlja o investicijama'

Da je trend pozitivan vide i zaposlenici - navikli su da odlazi i 15 radnika mjesečno, a posljednjih mjeseci nije otišao nitko

20.12.2018.
9:20
VOYO logo

Davne 1918., u srcu Varaždina osnovana je modna i tekstilna kompanija Varteks - ime koje je obilježilo modu čitave nekadašnje Jugoslavije, ali i Europe. 

Jedina velika modna kuća u Hrvatskoj koja je preživjela danas slavi sto godina postojanja - no na svoj okrugli rođendan, tvrtka se našla pred bankrotom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se dogodilo nešto neočekivano - modnu tvrtku preuzeo je matematičar. 

"Kompanija je bila zaista na koljenima i nije bilo izbora nego krenuti iz sve snage u tu priču. Bilo je dosta duga prema raznim akterima iz predstečajne nagodbe, radnici nisu dobivali plaću na vrijeme, dugovalo se na sve strane tako da je najteže bilo početi podmirivati redovito obaveze. Te obaveze nisu još potpuno podmirene al su značajno smanjene i svi oni koji s nama rade vide da je trend jako pozitivan", kaže Nenad Bakić, većinski vlasnik Varteksa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je trend pozitivan vide i zaposlenici - navikli su da iz tvrtke odlazi i do 15 radnika mjesečno, a posljednjih mjeseci nije otišao baš nitko.

 "U Varteksu sam od 1982. godine sa 3. kolvoza. To je stvarno staža 36 godina, malo više. Stvarno, da ga ne volim, ja mislim da ne bi niti bila tu", kaže Slavica Sili, radnica Varteksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavica u Varteksu želi dočekati mirovinu, sada je počela vjerovati i da hoće. Jer i njoj i ostalih 800 radnika čini se da će Varteksova odjeća ponovno postati tražena. 

Ova 100 godina stara varaždinska modna kuća dnevno proizvede 2000 jedinica, dakle sakoa, kaputa, hlača, godišnje proizvede čak 400.000 jedinica, baš u ovim pogonima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da je u svijetu kašmira, fine ruske vune, i odijela po mjeri bolje no što je bilo misli i direktor proizvodnje. 

"Počinje se ponovno razmišljati o investicijskim ciklusima, razgovara se o novim linijama, prema tome, naravno, ušle su neke nove nade. Ja mislim da je Varteks tradicionalno jedan od jakih dijelova Varaždina, ta tradicija od 100 godina, gotovo da bi mogao reći nema ni Varaždina bez Varteksa ni Varteksa bez Varaždina, znači ta povezanost je vrlo snažna i mislim da je svima u Varaždinu stalo da Varteks opstane", kaže Miljenko Vidaček, direktor proizvodnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš iz tog razloga, u varaždinskom muzeju, možete vidjeti kakve su suknje, odijela i kaputi bili u modi kroz zadnjih sto godina.   

"Uputili smo poziv građanima Varaždina i Hrvatske da se priključe u samoj pripremi izložbe i naišli smo na jako veliki odaziv građana koji su nam za za ovu izložbu posudili odjeću iz svojih ormara", kaže Spomenka Težak, muzejska savjetnica Povijesnog odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da Hrvati i dalje svoje ormare pune odjećom iz varaždina, želja je Nenada Bakića. STEM znalac, sada i u modnim vodama, ima velike planove. Donedavno nisu imali ni poštenu internet stranicu - danas imaju zabavnu kampanju - u kojoj im ljudi šalju stare fotografije omiljene Varteksove odjeće.

"Mi smo naprosto morali početi hodati normalno u nadi da ćemo početi trčati. Tako da mi jako brzo  uvodimo digitalne procese, i nekakve druge moderne stvari u marketingu, znajući da oni nisu savršene ali želimo bit prisutni na vrlo strmoj krivulji učenja. Bitno nam je biti agilan. Zapravo nam je poanta etabulirati kod Hrvata pojam kvalitetnog odijela. I da kad netko kaže kvalitetno odjelo, da misli Varteks", kaže Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S novim vlasnikom, legendarna je tvornica okrenula novu stranicu pa iz Varaždina možete očekivati i nova iznenađenja. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo