nevjerojatna inovacija / Mobitele ćemo puniti tijelom: Pričali smo s mladim genijalcem koji je stvorio narukvicu budućnosti

Image
Foto: RTL

Dorian Crnoja osvojio je zlatnu medalju na jednom od najznačajnijih sajmovima inovacija u Europi u njemačkom Nürnbergu, i to za svoj pametni izum

7.11.2018.
7:35
RTL
VOYO logo

Sve je počelo u školskoj klupi – učenik je prišao profesoru i predstavio mu nevjerojatnu inovaciju: punjenje mobitela bez električne energije. "Kada krenete negdje na put, a mobitel vam se isprazni, vi nemate utičnicu. Stoga sam ja napravio novu metodu punjenja koja posjeduje dvije elektrode", objašnjava nam Dorian Crnoja, učenik Strojarske tehničke škole Faust Vrančić u Zagrebu.

U pitanju je narukvica koja obnavlja bateriju pametnog telefona uz pomoć energije tijela. "Kada napravite kratki spoj između elektroda sa žicama, dokazujete da tijelo ne reagira kao sklopka i da se unutra ne nalazi baterija", priča Dorian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njegov patent je svjetska inovacija'

Mobitel se potom počinje puniti i to 4 i pol do 6 sati na dan, ovisno o reakciji tijela. Za svoj pametni izum Dorian je dobio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija u njemačkom Nuenbergu. Uslijedile su, kaže, odmah i ponude iz Azije. Sinoć je na zagrebačkom kolodvoru šampion bio i dočekan! 

Profesor Mladen Marušić, koji ga je mentorirao, s darovitom djecom radi već 20 godina. "Njegov patent svjetska je inovacija. Čovjek može pomoću svog tijela puniti mobitel. Nismo ni svjesni opsega i dometa koji ovaj patent predstavlja", kazao je Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pametna narukvica za tržište još nije spremna, ali inovator smatra da bi za nekoliko mjeseci, nakon usavršavanja, mogla biti u svakodnevnoj uporabi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo