KAKO TO? / Mnogi u Hrvatskoj nisu dobili 'nacionalnu mirovinu': Evo koji su razlozi tome i uvjeti dobivanja naknade

Image
Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Naglasila je bitnu razliku u naknadama, a to je razlika između zajamčene minimalne naknade

19.4.2023.
11:15
Sanjin Strukić / PIXSELL
VOYO logo

Gostujući u Novom danu za N1 Albina Marić iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje govorila je o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Naglasila je bitnu razliku u naknadama, a to je razlika između zajamčene minimalne naknade, što je pravo koje je priznato u sustavu socijalne skrbi, dok se nacionalna naknada ostvaruje kod HZMO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je ako je netko korisnik minimalne zajamčene naknade u sklopu naknade za starije osobe da bi to onda bio razlog zbog kojeg ne bi mogao ispunjavati uvjete za ostvarivanje nacionalne naknade za starije osobe. Kaže kako gospodin koji je u prilogu ima 63,5 godine, a jedan od osnovnih uvjeta za pravo na nacionalnu naknadu jest da se radi o hrvatskom državljaninu koji ima 65 godina života i koji ima neprekidno prebivalište u trajanju od 20 godina.

Čak 6592 korisnika su u ožujku dobila nacionalnu naknadu za starije osobe. Naime, predviđali su se puno veći brojevi prije uvođenja naknade, ali Marić napominje da je i veliki broj građana koji su tražili nacionalnu naknadnu dobio negativna rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČETIRI NOVA ZAKONA UPUĆENA U JAVNU RASPRAVU: /

Vlada snižava nekoliko poreza, nekima će porasti plaće; Stiže i nacionalna naknada

Image
ČETIRI NOVA ZAKONA UPUĆENA U JAVNU RASPRAVU: /

Vlada snižava nekoliko poreza, nekima će porasti plaće; Stiže i nacionalna naknada

Zakonom propisani uvjeti za naknadu

Pitanje oko tog koji su to zakonom propisani uvjeti da bi osoba imala pravo na naknadu, Marić je odgovorila:

“Uvjeti moraju biti kumulativno 65 godina života, 20 godina neprekidnog prebivališta i da je građanin RH. To su opći uvjeti, a moraju biti ispunjeni i posebni uvjeti – da podnositelj zahtjeva nije korisnik mirovine, da nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da nije korisnik zajamčene minimalne naknade prema propisima o Socijalnoj skrbi, da prihodi članova kućanstva podnositelja ne prelaze iznos nacionalne naknade. Ima još par takvih uvjeta.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je i neke kriterije vezane uz prihod članova kućanstva ili podnositelja kućanstva kao tri najčešća razloga za odbijanje. Uz to postoji i uvjet da podnositelj ima prebivalište u RH te da nema ostvareno pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Dodala je kako HZMO ne radi nikakve zabilježbe na imovinu svojih korisnika, ali kao potencijalni razlog zašto neki dosad nisu uzimali nacionalnu naknadnu rekla je da je riječ o izostanku zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi promjena zakona

Iznijela je kako dosad korisnici nisu imali pravo na zdravstvenu zaštitu, a da od travnja ide Zakon o o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji previđa i to. Kaže: Nekad su možda korisnici izabrali i manji prihod jer nisu imali pravo za zdravstvenu zaštitu.”

Komentirala je kako se priprema promjena zakona kako bi se mogao obuhvatiti veći broj ljudi koji bi imali pravo na nacionalnu naknadu. Na pitanje hoće li se u tim izmjenama povećati iznos nacionalnih naknada rekla je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nadam se ublažavanju uvjeta. Mi provodimo zakone, ali to je pitanje za nekog tko donosi zakone.”

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo