Imaju skromne želje / Mnogi od njih su stari, bolesni i sami: Njima je pomoć potrebnija nego ikad prije, a vrijeme je dobrih djela

Nedostaje im hrane, ali i drva za ogrjev. Pomoći možete i vi

13.12.2019.
18:00
VOYO logo

U Hrvatskoj je sustavom zajamčene minimalne naknade obuhvaćeno više od 61.000 ljudi. Mnogi od njih su stari, bolesni i sami. Kako bi preživjeli, pomoć traže u pučkim kuhinjama.

Zimi i u ovo predblagdansko vrijeme pomoć im je potrebnija. Nedostaje im hrane, ali i drva za ogrjev. Pomoći im možete i vi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan je zbog bolesti prije 15-ak godina morao otići s posla. Kada mu je bilo najteže, pomoć je potražio u pučkoj kuhinji.

"Živio sam od socijalne pomoći od 92 kuna; 960 kuna. Sa tim ne možete ništa napraviti. Platite nešto režije, s tim ne možete puno", kazao je korisnik pučke kuhinje u župi sv. Antuna Padovanskog Marijan Trbušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sa sinovima živi u derutnom podrumu i već godinama se nada socijalnom stanu, za Božić ima samo jednu želju.

"Eh, ta želja mi se ne može ostvariti. Da bude žena sa mnom. Ali supruga je umrla u osmom mjesecu. Pokoj joj duši", rekao je Marijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine je sličnih priča u pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu, gdje se svaki dan podijeli oko 300 toplih obroka i svježeg voća i povrća. Kako hrane ne bi nedostajalo, fratri su organizirali humanitarnu akciju Obrok za obrok.

Nakon što se skuhaju u pučkoj kuhinji, sarme stižu na Zrinjevac gdje se prodaju na kućici tijekom Adventa koju su besplatno dobili od Grada. Novac od zarade ide za potrebe korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost ima ljudi kojima to treba"

"Živimo u potrošačkom mentalitetu s ovakvim akcijama, s ovakvom prisutnošću, ovakvom brigom za one koji su u potrebi dajemo i vraćamo prvotni smisao Božića i božićnog vremena", rekao je voditelj Pučke kuhinje na Sv. Duhu fra Vladimir Vidović.

Krpice sa zeljem, sarme i kobasice prodaju se po cijeni od od 20 do 35 kuna, a donirati se može i pozivom na humanitarni broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je lijepo i plemenito, a mi smo vezani za svetog Antu jer smo se vjenčali u crkvi svetog Antuna", rekla je Dragica Mihić iz Zagreba.

"U svakom slučaju dobro dođe ljudima kojima to treba. Na žalost, ima ih kojima treba", rekao je Adam Mihić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ga više nema, dobri duh patera Cveka i dalje živi. Udruga koju je osnovao nastavlja pomagati starima i nemoćnima.

"Najviše nas zovu zbog paketa namirnica pogotovo u ovo božićno vrijeme, gdje nam se javalju korisnici novi, koje do sada nismo imali u našem registru. Redovito nas zovu zbog drva. Kažu da im je hladno", rekla je Kristina Konicija iz udruge Kap dobrote. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju im i volonteri koji bi starije otpratili liječniku. Vrijeme je za dobra djela, kako nitko ne bio bio gladan za blagdane.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo