sulejmanova osveta / Mladom princu Mustafi smrt kuca na vrata!

Image
Foto: RTL

Zahvaljujući Hureminim smicalicama i zavjerama, mladom princu Mustafi, nasljedniku vladara Sulejmana, smrt kuca na vrata! U novoj epizodi hit serije „Sulejman Veličanstveni“, koja će se emitirati u nedjelju 29. lipnja u 19:15 sati, gledatelji će imati priliku zaviriti u dio prošlosti koja je uzburkala javnost, kako onu iz 16. stoljeća, tako i sadašnju.

28.6.2014.
12:58
RTL
VOYO logo

Nova epizoda najgledanije turske serije svih vremena, „Sulejmana Veličanstvenog“ vraća nas u daleku prošlost, opisujući stvaran događaj koji se zbio 6. listopada 1553. godine, kada je vladar Osmanskog carstva svojim očima svjedočio ubojstvu svojeg najstarijeg sina. Vođen lažima i prevarama voljene supruge Hurem, Sulejman je povjerovao u priču da ga je princ Mustafa izdao, te da se udružio sa sultanovim najgorim neprijateljem, perzijskim šahom Tashmapom. Iako su ga obitelj i prijatelji upozoravali da bi mogao umrijeti, princ Mustafa se odazvao Sulejmanovom pozivu i u vladarev šator u ušao čista srca, duboko u sebi vjerujući da ga otac nikada ne bi mogao ubiti. No, kada je vidio da ga u šatoru, osim oca, očekuje i desetak ratnika, shvatio je da mu se bliži nasilna smrt. Njegovu bjesomučnu borbu za životom Sulejman je pratio iza bijelog, prozirnog zastora, glasno uzvikujući da je Mustafa izdajica.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Princ Mustafa uistinu je ubijen po Sulejmanovoj naredbi u vojnom Kampu u Konji, a sahranjen je dvije godine poslije smrti u grobnici (turbet) u mauzoleju u Bursi. S obzirom da Sulejman nije dozvoljavao izgradnju bilo kakvog obilježja za 'sina izdajnika', to je učinio Mustafin polubrat Selim II. Osim što je sagradio mauzolej u tradicionalno orijentalnom stilu za Mustafu i njegovog sina Mehmeta (koji je također ubijen iste godine, kako Mustafa ne bi imao nasljednika), Selim je pokojnom polubratu napisao i pjesmu u kojoj ga naziva „najvećim od svih prinčeva“, te je Mustafinoj majci, sultaniji Mahidevran, odobrio neku vrstu novčanih primanja u mirovini. I sultanija Mahidevran sahranjena je u Bursi uz svog sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scena Mustafinog pogubljenja trebala se snimiti unutar tri dana, no zbog loših vremenskih uvjeta snimanje je trajalo više od jednog tjedna. Za istu se scenu izgradio poseban set na otvorenom prostoru od 3.000 km2, a da bi sve izgledalo autentično, na set je doneseno i istovareno pet velikih kamiona punih pijeska. Sudjelovalo je oko 150 filmskog osoblja i tisuću glumaca statista, dok je grupa krvnika petnaestak dana s glumcem Mehmetom Günsürom vježbala i uigravala posebnu koreografiju za ubojstvo. Budući da se radilo o nijemim krvnicima, produkcija je angažirala i posebnog stručnjaka Agencije gluhih Turske kao suradnika.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Dan nakon prikazivanja scene ubijanja princa Mustafe u Turskoj u veljači ove godine, njegov turbe u Bursi posjetilo je preko 2000 ljudi, a od tada ne prestaje navala posjetitelja koji se mole nad grobom, što u velikoj mjeri onemogućava nastavak radova na restauraciji tog kompleksa. Lokalna vlast, koja uređuje mauzolej, zamolila je posjetitelje za razumijevanje te da sačekaju završetak restauracije i svečano otvorenje na koje će, nadaju se, dovesti i turskog glumca Mehmeta Günsüra, koji u seriji tumači lik princa Mustafe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epizoda u kojoj je prikazana scena Mustafinog ubojstva bila je najgledanija u Turskoj. Osim što je podigla veliku prašinu kod gledatelja, jednog je obožavatelja ove povijesne serije toliko uzrujala prinčeva smrt da je najavio kako će sudskim putem od glavnog glumca Halita Ergenca zatražiti odštetu za duševne boli. Niti sami glumci, dok su snimali ovu scenu, nisu mogli suspregnuti emocije. Halit čak pokazuje razumijevanje za gledatelje koji ga zovu pogrdnim imenima i ubojicom, jer mu je i samom ova scena teško pala.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

„Kad me je Mustafa nazvao 'oče', nisam se mogao suzdržati. Zaplakao sam i morali smo snimiti sve ispočetka. Kad mi je "mrtav" ležao na rukama, moje suze su bile stvarne“, rekao je Halit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mehmet Günsür, koji u seriji tumači Mustafu, naviknuo se da ga gledaju sa žaljenjem i govore neka počiva u miru, no scena njegovog ubojstva mu je također bila iznimno teška…

Kako je Mehmet odglumio smrt omiljenog princa, gledatelji će imati priliku vidjeti u nedjelju, 29. lipnja u 19:10 sati, samo na RTL Televiziji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više novosti o seriji možete pratiti i na službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/Sulejman.Velicanstveni.RTL

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo